Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

ÉMI Építőipari Tudásközpont Szentendrén

Az építésügy területén egyedülálló, több elemű innovációs projektrendszert dolgoztunk ki az ÉMI Szentendrei Ipari Park területére, amely a hazai energiatudatos építés fejlesztésének megalapozója lehet.

Ez a projektrendszer tükrözi stratégiai és innovációs jövőképünket, valamint több helyen találkozik a kormányprogramban és a Széchenyi Tervben is megfogalmazott gazdaságpolitikai célkitűzésekkel (zöld technológiák terjesztése, zöld építőiparral való együttműködés, pilot projektek bemutatása, egyetemi, önkormányzati együttműködés, ingatlan fejlesztés/racionalizáció).

A koncepció

A környezetszennyezés, a globális felmelegedés, az energiakérdés, az ember ökológiai lábnyomának csökkentése ma már nem csak a kutatók és a gazdaságban tevékenykedő szakemberek számára égetően sürgős megoldandó feladat.

Az Európai Unió úgy tartja, hogy az Unióban felhasznált energia mintegy 40%-áért az építésügy felelős. Az Európai Bizottság Energetikai Hatékonyság Munkatervének top prioritása ezért az építésügyi szakma. Ebben az iparágban az energia megtakarítási potenciált 28%-ra becsülik, amelynek realizálása révén az EU energetikai fogyasztásának mintegy 11%-os csökkentése érhető el.

A fejlesztési projekt célja a jelenlegi ipari park olyan innovációs parkká történő fejlesztése, amely nemzetközi színvonalú térségi bázisát képezné az építéssel, építőiparral foglalkozó vállalkozásoknak, K+F tartalmú szolgáltatási szervezeteknek, felsőoktatási és átképzési intézményeknek. A megfogalmazott koncepcióval maximális összhangban a közelmúltban született döntés arról, hogy az építendő épületbe valamint a meglévő csarnokokba költözik ki az ÉMI Nonprofit Kft. is. Az Ipari Park tematikus jellegű lenne, és főként a korszerű, energiatakarékos építészeti és gépészeti rendszerek innovációjával foglalkozó cégeket vonzhatna a területre.

A 2012 év elején megkezdett első ütemben egy Építőipari Tudásközpont felépítését, valamint a kapcsolódó közműveket tervezi megépíteni az ÉMI.

Az ÉMI és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara közös projektként, építőipari tudásközpontot és egyetemi campus kialakítását tervezi az ÉMI Szentendrei Innovációs és Ipari Parkban.

A Szent István Egyetemmel tervezett együttműködés az egymást kiegészítő és erősítő fejlesztések jegyében alakul ki. Az ÉMI a területet és alap infrastruktúrát - a már itt működő és a budapesti központból kiköltöző a NAT által akkreditált laboratóriumi és vizsgálati hátteret, a mérnöki és technikusi szakember gárdát, valamint a nemzetközi kapcsolatrendszerét és sikeres nemzetközi projekt tapasztalatait biztosítja. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a budapesti laborok és a nagymarosi mérőtelep infrastruktúráját helyezné el az új szentendrei központban, két új tanszék (fenntartható építés és épületgépészet) és egy meglevő (tűzvédelem) kihelyezésével, továbbá a tervek szerint kampuszt indítana a nappali és a felnőtt képzéshez.

A rendelkezésre álló mintegy 7,8 ha területen a későbbiekben további, mintegy 20 000 m2 beépítésre nyílik lehetőség, mellyel az egyetemi rész bővítése, középfokú szakképzés és innovatív ipari partnerek részére nyílik elhelyezési lehetőség. Szentendre város a törekvést messzemenőkig támogatja, és a fejlesztésekből származó bevételi hasznot vissza kívánja forgatni a további fejlesztésekbe.

Az ÉMI az innovációs fejlesztési elképzeléseit a továbbiakban is széleskörű hazai és nemzetközi összefogásban, az építési szakma összefogásával, meghatározó

 • szakma szervezeteivel,
 • felsőoktatási intézményeivel,
 • innovatív vagy/és kisvállalkozásaival,
 • térség- és településfejlesztésért felelős intézményekkel, önkormányzatokkal

együttműködve kívánja megvalósítani.

Az ÉMI innovációs projektrendszerének szakmai súlypontjait, prioritásait:

 • az ÖKO – fenntartható – zöld építés fejlesztése,
 • az intelligens építési eljárások,
 • az építésügyhöz kapcsolódó környezetvédelem,
 • az építéssel összefüggő energiagazdálkodás,
 • az építés- és a megújuló energiaforrások összekapcsolódása

által érintett területek jelentik.

Az előzmények

A fejlesztéssel, Szentendre város déli bejáratánál, közel a 0-s körgyűrűhöz a Dózsa György út 26. száma alatti 20/5 helyrajzi számú ingatlan érintett, melynek mérete 11,86ha. Az ingatlan a 11-es út és a Duna között helyezkedik el.

A használatot és a funkciókat tekintve az 1997-től „Ipari Park” címet viselő telep jelenlegi képe teljesen változatos. Az épületek túlnyomó többségében az ÉMI profiljához nem illeszkedő vállalkozások működnek, más épületek funkciójukat vesztve kiüresedtek. Ma is található viszont a területen néhány jól funkcionáló laborépület. Az épületek nagy része erősen elhasználódott állapotban van. Ezek közül néhány, főleg a nagyobb csarnoképületek gazdaságosan felújíthatóak.

Az építés területén lévő rossz műszaki állapotú épületeket lebontották, a beruházás kivitelezőit közbeszerzési eljárás keretétben kiválasztották. Az építés a területátadással 2012. január elején megkezdődött.

Az épület

Az innovációs és vállalkozási központ tervezett épülete energiatakarékos és környezettudatos szerkezeti és gépészeti rendszereket alkalmazó, fszt. +2 szintes irodaház. Főbb nettó szintterületi adatai: Fsz.: 1943m2, I. emelet: 1869m2, II. emelet: 1873m2, összesen 5685m2. A tető egy részén extenzív zöldtető, a homlokzat egy-egy részén zöldhomlokzat, ill. klímahomlokzat lesz kialakítva.

Az irodaház hő-, illetve hidegenergia igényének ellátására a teljes mértékben-helyben meg lévő, eddig csak kismértékben, illetve egyáltalán ki nem használt megújuló energiaforrásokat kívánja az ÉMI igénybe venni. Az épületek hő és hidegenergia ellátása az Ipari Park melletti, Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Szentendrei Szennyvíztisztító Telepén keletkezett tisztított szennyvíz hő- illetve hidegenergia-termelésben hőforrásként, illetve hő elvonó közegként való hasznosításával, valamint a szennyvíztisztítási folyamat melléktermékeként keletkező biogáz kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre való felhasználásával biztosítható.

Az infrastruktúrafejlesztés több részből tevődik össze, hő és hidegenergia ellátás, 11-es főúti forgalmi jelzőlámpa építése, belső út és parkoló építés, víz-csatornaépítés, (csapadék és szennyvízcsatorna) elektromos hálózat fejlesztése.

Az új irodaépület fontosabb innovatív jellemzői

 • alacsony energiafelhasználás: A+ kategória
 • fokozott hőszigetelés (pl. oldalfalon 10 cm helyett 25 cm) és energiahatékony nyílászárók alkalmazása, 
 • nagy hő-tehetetlenség, amely a kihűlési-felmelegedési ciklust csökkenti
 • utóhasznosított hőszigetelő anyagok: kőzetgyapot homlokzat-szigetelés, polisztirol adalékos könnyűbeton tető hőszigetelés
 • déli oldal geometriai árnyékolása döntött üvegezéssel a nyári hővédelemhez
 • tömör felületek arányainak növelése
 • zöldtető felületek: hő-csillapítás, csapadék és pormegkötés
 • zöld homlokzat hő-csillapításra
 • nyílt vízfelület hő-csillapításra
 • szezonális ponyva-rendszer belső udvar üvegfelületeinek árnyékolására
 • mobil árnyékolás nyári hő-védelemre nyugati homlokzaton
 • kéthéjú klímahomlokzat a déli sarkon
 • alacsony hőmérsékletű hűtési-fűtési rendszer,szerkezeti és álmennyezeti jellegű
 • épület energia felügyeleti rendszer
 • a fennmaradó energiaigény „zöld” energiával történő ellátása
 • biogáz kapcsolt energiatermelésre való hasznosítása
 • hűtő-fűtő hőszivattyú rendszer a kezelt szennyvíz hőjének hasznosításával
 • épületbe integrált napelemek alkalmazása


Az irodaház és a laboratórium látványtervei

A pénzügyi megvalósítás részletei

A majd két milliárd értékű fejlesztési projekt két Európai Uniós pályázaton elnyert támogatásból, saját forrásból és hitelből valósul meg.

Az Európai Uniós támogatások:

 1. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program keretén belül az Ipari parkok, ipari területek szolgáltatásfejlesztése tárgyú pályázaton (KMOP-1.5.3/D-2 kör 2008-0003) nyert támogatás. A támogatás mértéke a projekt költség 28, 78 %-a, maximum 475 millió Ft.
 2. „TREN/FP7EN/239288/”PIME’S” Concerto – közösségek az épületek és kerületek optimális hő és elektromos hatékonysága fejlesztése érdekében, mely a MICROGRIDS-PIMES rendszeren alapul” elnevezésű pályázaton nyert támogatás. A támogatás mértéke a teljes – erre a célra fordított - beruházás maximum 50 %- a.

Kapcsolódó oldalunk

Nemzetközi kutatások

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalunk

Nemzetközi kutatások

Partnereink, támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2018 ÉMI