CEC5

Közép-európai Program az energiatakarékosság jegyében

Ez év januárjában indult útjára csaknem egy éves előkészítő munkák és egyeztetések eredményeként a Közép-európai Programok „Az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások alkalmazásának demonstrálása középületek példáján” elnevezésű projektje.

Az Európai Unió különös gondot fordít az alacsony energiahatékonyságú épületek problémájának megoldására. A 2009/28/EK a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról, valamint a 2002/91/EK az épületek energiateljesítményéről szóló irányelvvel a következő évek megújuló energiaforrásokra és energiahatékonyságra irányuló programjainak keretét adták meg.

CEC5CEC5CEC5

Az osztrák Regionalentwicklung Vorarlberg eGen vezetésével, valamint 7 ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia) 12 projektpartnerének részvételével megvalósuló projekt fő célkitűzései között szerepel, hogy a nemzetek eltérő tapasztalataiból felépülő közös tudás energiatakarékos megoldásokat eredményezzen. Az épületek energiahatékonysága nemzetközi alapjainak meghatározása, épület energetikai tanúsítványi módszerek egységesítése, a megközelítőleg nulla energiájú berendezések tesztelése és gyakorlatban történő bemutatása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a megfogalmazott elveket és az elméletet közelítsék a már meglévő gyakorlatokhoz és az energiahatékonysági szemlélethez. A szabványok létrehozásához kapcsolódó folyamatos fejlesztés és az alkalmazások gyakorlati tapasztalatainak megvitatása a projektpartnereknek szervezettek tréningeken zajlik, ezáltal is építve a tudásmegosztásban rejlő további lehetőségekre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-vel szoros együttműködésben vesz részt a projektben. Magyarország legnagyobb, komplex építő- és építőanyag-ipari, vizsgáló, ellenőrző, tanúsító, illetve szakértő és innovációs intézménye, több európai és nemzetközi szervezet tagja, amely több mint száz magasan képzett szakértőjével biztosítja a projekt országunkat érintő kutatás-fejlesztési feladatait.

További információk elérhetőek a projekt központi honlapjáról: www.projectcec5.eu

 

CEC5Nemzeti Fejlesztési MinisztriumÉMI Nonprofit Kft.