ÉMI NONPROFIT KFT.
ANYAGTUDOMÁNYI DIVÍZIÓ
VEGYÉSZETI ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKAI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

 

A Vegyészeti és Alkalmazástechnikai Tudományos Osztály szilikát, különböző műanyag és bitumen bázisú építési anyagok mechanikai, tartóssági (időjárásállósági, korróziós) és hidrotechnikai vizsgálatát végzi. Továbbá foglalkozik faanyagokkal és azok gomba és tűzvédelmével, az építőipari, vagy építőiparhoz kapcsolódó kémiai, ill. fizikai-kémiai, elektro-kémiai jelenségekkel és olyan anyagokkal, amelyek működésében a vegyi tulajdonságok ismerete mértékadó. Az Osztály a Nemzeti Akkreditáló Testület által akkreditált központi laboratórium szakági laboratóriumát működteti.

A Vegyészeti és Alkalmazástechnikai Tudományos Osztály és a Vegyészeti és Alkalmazástechnikai Szakági Laboratórium fő tevékenységi területei:

 • alkalmassági vizsgálatok;
 • építési termékvizsgálatok;
 • típusvizsgálatok;
 • mérnöki szakértés, szaktanácsadás;
 • termék és üzemi gyártásellenőrzés;
 • tanúsítási eljárásokban való közreműködés;
 • alumínium felületkezelési eljárások gyártásellenőrzése (Qualanod, Qualicoat);
 • külső és belső kutatási tevékenység;
 • egyéb speciális tevékenységek (építőipari irányelvek készítése, körvizsgálatokban való részvétel, részvétel szabványosítási folyamatokban).
  .

Vegyészeti és Alkalmazástechnikai Szakági laboratórium

Az anyag és termékjellemzők vizsgálata 4 szakcsoportban történik, korszerű, kalibrált műszerpark segítségével az alábbi területeken.

Festék, műgyanta és korrózióvédelmi csoport: festékek, lakkok, impregnáló anyagok, színezékek, nemesvakolatok, korrózióvédő és tűzgátló bevonatok, fanyag védő szerek (gomba és tűz), műgyanta bevonatok vizsgálata. Foglalkoznak fa padlóburkoló anyagok vizsgálatával is. Különleges feladatuk az alumínium felületek bevonatolása. Tagja a Qualicoat alumíniumfelület bevonatok minőségét ellenőrző nemzetközi társaságnak és a Qualanod alumínium galvanikus felületkezelő bevonatok minőségét ellenőrző nemzetközi társaságnak.

Műanyag csoport: műanyag vízszigetelő lemezek, rugalmas és laminált padlóburkoló anyagok, műanyag nyílászáró profilok, műanyag tetőfedő lemezek (PVC, PMMA, PC, GRP), műanyag bázisú hőszigetelő lemezek, műanyag sportpálya burkolatok, műfüvek, melegburkolati ragasztók, hézagtömítő masszák és profilok vizsgálata.


 

A fényképsorozat megtekintéséhez kattintson ide!

 

Analitikai és szilikát csoport: különféle szilikát,- mész,- gipszkötésű anyagok vegyi és alkalmazástechnikai vizsgálata, hidegburkolati ragasztók, habarcsok, homlokzati hőszigetelő rendszerek (ETICS) vizsgálata. Vizsgálják a betonokkal, falazatokkal kapcsolatos korróziós ill. technológiai problémákat. Foglalkoznak szilikátbázisú termékek analitikai vizsgálatával.

Bitumen csoport: bitumenes vízszigetelő termékek, zsindelyek, bitumenes ragasztók, szórt és kent bitumenes vízszigetelések, bitumenek vizsgálata.


;


Felszereltség

Az Osztály műszerezettsége a mai kornak megfelelő.
Az un. nagyműszereket az osztály négy csoportja közösen használja.
Ilyen az univerzális anyagvizsgálógép, amely különféle terhelési módokban képes egész kis erőktől kezdve, viszonylag nagy erők kifejtésére, akár – 40 + 80 C hőmérsékletű térben is.

A fényképsorozat megtekintéséhez kattintson ide!

Fontos műszereik a környezeti igénybevételt szimuláló berendezések. Ilyenek az időjárásállóság vizsgáló, a külső-belső fényállóságot vizsgáló és a sós-ködállóságot vizsgáló berendezéseik.
 

 

  
Cím:ÉMI Nonprofit Kft.
Vegyészeti és Alkalmazástechnikai Tudományos Osztály
1113 Budapest, Diószegi út 37.
Levélcím:
 
1518 Budapest, Pf. 69.
Telefon:
 
+36 (1) 372-6107
Telefax:
 
+36 (1) 372-6512
E-mail:Vegyeszet@emi.hu

Tudományos osztályvezető:
E-mail:


Kada Ildikó
IKada@emi.hu