Ismerd meg a Hulladékcsökkentési Hetet!

Milyen kezdeményezés az Európai Hulladékcsökkentési Hét?

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű program minden évben november utolsó hetében kerül megrendezésre. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Az esemény a kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb. Az Európai Unióban a tavalyi évben több, mint 12.400 akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek.

 

A 2022. évi Hulladékcsökkentési Hét november 19-27. között kerül megrendezésre. Az idei év témája:

 

A textil!

 

A textil!

 

Ennek szellemében olyan akciókat várunk, melyek középpontjában a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a textilek, ruhák újrahasznosítása, élettartamának növelése áll, valamint minden egyéb e témához kapcsolódó kezdeményezés.

 

A szemléletformáló kampány magyarországi koordinátora 2022-ben is, a Technológiai és Ipari Minisztérium felkérésére és támogatásával az ÉMI Nonprofit Kft. (az ÉMI-ről további információt ITT találsz), az európai szervező pedig a Association of Cities and Regions for sustainable Resource management (a központi honlapot ITT tekintheted meg)

Mivel úgy gondoljuk, egy közösségként dolgozunk egy tisztább jövőért, közvetlenebb stílust használunk a honlapon.

 

Egy tisztább jövőért – nem csak egy hétig!

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. Azonban nem csak ezen az egy héten! Ez a kezdeményezés ösztönözni kívánja a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra. Az Európai Hulladékmentes Hét egy nagyszerű lehetőség közösségek, civil szervezetek, oktatási intézmények, magánszemélyek és intézmények számára, hogy hulladékképződést megelőző, újító ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet egy tisztább jövő lehetőségére.

A Héthez csatlakozók saját, helyi lehetőségeiket, körülményeiket felmérve valósíthatják meg és tehetik közkinccsé ötleteiket, annak érdekében, hogy azokat mások is megismerjék, esetenként kövessék. A Program azt kívánja bizonyítani, hogy az erőforrásokkal való takarékosság, a figyelmes létezés során jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, növelhető az anyagok élettartama.

 

Körforgás és fenntarrthatóság

 

Csatlakozz Te is és mutass példát!

Cselekedj ma egy tisztább és fenntarthatóbb jövőért, az élhetőbb környezetért!

Az akciótervezés során fontos szem előtt tartani a „3R” elméletet, vagyis a hulladékcsökkentés, újrahasználat vagy újrahasznosítás.

 

Milyen célokat támogatsz?

Elsősorban saját és a környezeted jövőjét támogatod, ha részt veszel a 2022-es Európai Hulladékcsökkentési Héten!

2011-ben átlagosan 503 kg kommunális hulladék keletkezett fejenként az EU-ban. A mennyiség tagállamonként eltérő, egyes országokban elérte a több mint 700 kg/főt. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy felhívja a figyelmet az emberi túlfogyasztás felesleges mértékére, az ökológiai lábnyomunk nagyságára és a hulladékkezelés fontosságára.

 

Akcióddal példát mutathatsz!

Az általad kigondolt, hulladékcsökkentést támogató programmal nem csak a saját és közvetlen környezeted élhetőbb jövőjét támogathatod! Programoddal példát mutathatsz az egész országnak, sőt, nemzetközi szinten is, hiszen az EWWR honlapján is megjelenik majd az akciód, így a kontinens országaiban is láthatják majd.

Minél többen csatlakoznak a Hulladékcsökkentési Héthez, illetve az akciódhoz, annál több emberben sikerül majd tudatosítani, hogy a jelenlegi pazarló és elképesztő mennyiségű szemetet termelő életmód nem folytatható!

Amennyiben Te is egy tisztább jövőt képzelsz el, ahol tudatosan élünk és figyelünk a fogyasztásunkra, nem termelünk felesleges szemetet, akkor itt a helyed!

Az Akciószervezők missziója a Hét alatt minél több embert mozgósítani az általuk szervezett, élhetőbb és fenntartható jövőt szolgáló akciókkal. Az alábbi kategóriákban várjuk a jelentkezéseket:

 

  • Államigazgatási szerv, hatóság
  • Egyesület, civil szervezet
  • Gazdálkodó, ipari szervezet
  • Oktatási intézmény
  • Magánszemély