Hasznos információk

Ismerd meg a textiltermékek körforgásos átalakulásának 10 kulcsszavát!

Mivel az Európai Hulladékcsökkentési hét (EWWR) 2022-es eseményére már lehet jelentkezni, néhány, a textíliák idei témájára összpontosító akció már regisztrálásra került. Ez nagyszerű jele a téma iránti növekvő érdeklődésnek. Miközben elmerültünk az interneten elérhető számos hasznos olvasnivalóban, olyan témákra bukkantunk, amelyek a körforgásos és fenntartható textíliákkal kapcsolatos tevékenységek tudásbázisát képezhetik. Úgy döntöttünk, hogy a 10 legfontosabb szót összegyűjtjük egy rövid szótárban.

 

Ismered ezeket a kifejezéseket:
fast fashion, zöldrefestés, mikroműanyagok, túlfogyasztás, minimalista megközelítés, körforgásos gazdaság, öko-tervezés, fairtrade textil, upcycling és a second hand?

 

Használd az itt található kártyákat, hogy többet megtudj a fenntartható és körforgásos textíliákról!

 

Azzal, hogy megosztod ezeket az ismereteket másokkal, felhívhatod a figyelmet a textiliparnak az éghajlatváltozásra gyakorolt óriási hatására, valamint arra, hogyan járulhatunk hozzá az ágazat által termelt hulladék csökkentéséhez.

 

Tedd szórakoztatóvá a tanulást!

 

Ez még nem minden! Mivel hiszünk abban, hogy a játék = megosztás, a szótár kártyáinak két különböző felhasználási módját (Keresd meg a párját! és Csapatverseny!) alkottuk meg, amelyekkel a fiatalokat (de nem csak őket) bevonhatod a tanulásba.

 

A játékokhoz tartozó kártyákat magyarul és angolul is feltöltöttük, így akinek kedve van, angolt is gyakorolhat!

 

Itt olvashatod a játékok leírását:

 

 


 

Keresd meg a párját!

Milyen a memóriád? Megtalálod az összes párt?

Játékosok száma: 2-6 fő

 

Nyomtasd ki a kártyákat. A kártyák hátulján az EWWR logó látható, míg az előlapon a szó vagy annak meghatározása. Keverjük össze a kártyákat és rakjuk le őket az asztalra logós felükkel felfelé. Minden játékos körönként 2 lapot fordíthat fel abban a reményben, hogy megtalálja a szóhoz tartozó kifejezést. Amennyiben a kiválasztott két kártya nem a szó és annak a meghatározása, vissza kell fordítania őket. Ha a játékos a megfelelőt kettő kártyát fordítja fel, megtarthatja őket. Az a játékos nyer, aki a legtöbb kártyát gyűjti össze a játék végéig.

 

A kártyák innen letölthetőek: magyar, angol

 

 


 

Csapatverseny!

Melyik csapat szerez több pontot?

Játékosok száma: 2-20 fő

A játékhoz egy PowerPoint file-ra van szükség. Amennyiben projektor rendelkezésre áll, érdemes használnod.

 

Oszd csapatokra a játékosokat, és kérd meg őket, hogy válasszanak egy csapatkapitányt!
Abban az esetben, ha az egyik csapat tudja az egyes diákon szereplő kérdés megoldását, a csapatkapitány emelje fel a kezét. Jó megoldás lehet az is, ha a csapat egy cetlire írja le az általuk helyesnek tartott választ. Minden helyes válasz egy pontot ér a csapatnak.

 

A ppt. file innen letölthető: magyar, angol

 

 

 

Oszd meg a játékok leírását és a kártyákat a közösségi médiában is!

Jó tanulást és hasznos időtöltést kívánunk!

 

 


 

Könyvek, filmek és egyéb ajánlások a körforgásos és fenntartható textíliák témakörében

Az idei évben az EWWR brüsszeli központja úgy döntött, hogy a textil környezetünkre gyakorolt mérhetetlen hatására összpontosít a természeti erőforrások felhasználása, a hulladéktermelés, valamint a víz-, levegő- és talajszennyezés tekintetében. Gondolkodtál már azon, hogy mi áll a divatipar és a túlzott textilfogyasztás mögött? Szeretnél többet megtudni a textilágazat hatásairól? Inspiráló ötleteket keresel a fenntartható divattal kapcsolatban? Szeretnél hallani a fenntartható átállásban részt vevő vállalkozások vagy városok sikertörténeteiről?
Jelen gyűjtemény célja, hogy további kutatásra, olvasásra és a téma mélyebb megismerésére ösztönözze az Érdeklődőt.
Az eszköztár nem teljeskörű, ezért arra kérünk mindenkit, hogy amennyiben a témával kapcsolatos filmet, olvasnivalót talál, küldje meg nekünk, hogy ezzel is bővíthessük gyűjteményünket! Ezt előre is nagyon köszönjük!
Az itt közzétett anyagok nagy része nem elérhető magyar nyelven, kizárólag angolul.

 

Könyvek

 

 

Helló, slow fashion! – Környezettudatos ruhatár lépésről lépésre

Mengyán Eszter

 

A fenntartható divat sokkal többet jelent a textíliák létrehozásánál és annál, hogyan kezeljük az elkészült termékeket. Ezzel a definícióval a divat egész rendszerét határozzuk meg: a textilgyártástól kezdve a kreatív iparágon át az értékesítéssel foglalkozó területekig.

 

Mengyán Eszter neve ismerősen hangozhat, hiszen sok év munkájával a fenntartható öltözködés egyik legnagyobb hazai szakértőjévé vált, az írásait felsorakoztató Holy Duck! blog pedig az egyik legmegbízhatóbb hivatkozási forrás a témában.

 

Forrás: https://www.lira.hu/

 


 

A fenntartható divat kézikönyve

Csalár Bence

 

Csalár Bence divatújságíró, divatszakértő, egyetemi oktató első könyve a Színfalak mögött - A magyar divat az elmúlt húsz év jelentős hazai divattervezőit és -márkáit mutatta be. A szerző ezúttal korunk divatvilágának legfontosabb témáit: a fenntarthatóságot, az ökotudatosságot járja körül. Mélyreható kutatás, újságcikkek, elemzések, tervezőkkel, szakértőkkel folytatott személyes beszélgetések formálták e könyvet, és persze az egyéni tapasztalatszerzés izgalma.

 

Ennek eredményeként a divatvilágból összegyűjtött sztorik, interjúk, ökotudatos tervezőket és közéleti hírességeket bemutató portrék mellett elképesztően gazdag listáját találod azoknak a praktikáknak, amelyekkel Te is könnyen eligazodsz majd a divatnak ezen az új területén. És amelyek által megfontolt vásárló, tudatos divatfogyasztó lehetsz. Olyan, aki a könyv elolvasása után magabiztosan szemlélődik, majd dönt a biopamut, az újrahasznosított anyagok, bőralternatívák, ökocímkék, a víztakarékos, kemikáliamentes ruhatisztítási tippek, a hazai vintage-/second hand-boltok, közösségi varrodák és tanfolyamok, a designerek által kínált fenntartható kapszulakollekciók univerzumában. Ne habozz, indulj: olvass, kísérletezz, gyűjts információkat, légy tudatos!

 

Forrás: https://www.lira.hu/

 


 

The conscious closet: The Revolutionary Guide to Looking Good While Doing Good

Elizabeth L. Cline

 

Kizárólag angol nyelven kapható, hazai webshopból is rendelhető.

 

A könyv felhívja a figyelmet a Föld egyik legszennyezőbb iparágának, a textilipar átalakításának szükségességére. Az olvasó átfogó képet kap a ruházati cikkek gyártásáról, kiemelve az iparág környezetre és az emberi szervezetre gyakorolt erőteljes hatásáról. Az író tanácsokat ad ruháink megvásárlásához és ápolásához, a minél hosszabb idejű, így fenntarthatóbb használatukhoz. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az észszerűség legjobb módja, ha kétszer is megkérdezzük magunktól: Valóban szükségünk van rá?

 

Kép forrása: https://www.elizabethclinebooks.com/the-conscious-closet

 


 

Sustainable fashion and textiles. Design journeys

Kate Fletcher

 

Kizárólag angol nyelven kapható, de pdf. formátumban letölthető az Internetről is.

 

A könyv egy információs adatbázist tartalmaz a divat és a textilipar fenntarthatóságának hatásairól, gyakorlati alternatívákról, tervezési koncepciókról és társadalmi innovációkról. A fenntarthatóbb termékek kialakítására hívja fel a figyelmet a tervezési ötletek és a társadalmi változások előmozdítása révén. Alapvető könyv, amely az etikára összpontosító gyártási fázistól a divatrendszerig és az alternatív fogyasztási mintákig kalauzol.

 

Kép forrása: https://www.libristo.hu

 


 

Project 333: The Minimalist Fashion Challenge That Proves Less Really Is So Much More

Courtney Carver

 

A könyv sajnos nem jelent meg magyar nyelven, de több magyar oldalon is cikkeztek róla. Egy mindenki számára tanulságos kihívás teljesítésére hívja fel az olvasói figyelmét.

 

A kihívás egyértelmű: túl tudsz élni 3 hónapig mindössze 33 darab ruhadarabbal a szekrényedben? Igen! A könyv kihívás elé állít, hogy tételről tételre nézd át a szekrényedet, elemezve az egyes termékekhez kapcsolódó érzelmi terheket. Arra ösztönöz, hogy megszabadulj a fogyasztás láncaitól, és egy olyan öngondoskodási folyamatot fogadj el, amely messze túlmutat a szekrényünkön.

 

A Szerző honlapja: https://bemorewithless.com/

Kép forrása: https://bemorewithless.com/project-333/

 


 

How to break up with fast fashion

Lauren Bravo

 

Nem jelent meg magyar nyelven.

 

A könyv többek között azt is részletezi, hogy a fast fashion egyértelműen káros a bolygóra, az agyunkra és a banki egyenlegünkre egyaránt. Ez a könyv átalakítja a gondolkodásmódunkat a fenntarthatóbb vásárlással kapcsolatban. Számos gyakorlati tanácsot ad a javításhoz, újrahasznosításhoz és a nem szeretett tárgyainak új életre keltéséhez.

 

Kép forrása: https://www.libristo.hu

 


 

Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes

Dana Thomas

 

A könyv szerzője könyvében bemutatja a textilágazat bolygónkra és társadalmunkra gyakorolt káros hatásait, valamint lehetséges megoldásokat vázol fel a terület átalakításával kapcsolatban.

 

Dana Thomas, a bestseller-újságíró számára teljesen világos, hogy a rendszer teljes megváltoztatására van szükség, egy új, emberi léptékű modellre. Az ágazat erős negatív hatásairól szóló információkkal együtt reményt ad azzal, hogy számos olyan tervezőt és vállalatot mutat be, amelyek keményen dolgoznak a fenntarthatóbb termelésért.

 

A Szerző honlapja: https://www.danathomas.com

 


 

Útmutatók és jelentések

Letölthető PDF formátumban, angol nyelven

 

 

Textiles and the environment: the role of design in Europe’s circular economy

European Environment Agency – 2022

 

A textilipar az EU gazdaságának kulcsfontosságú ágazata, de az élelmiszerek, a lakhatás és a mobilitás után ez a terület van a negyedik legnagyobb hatással a környezetünkre és az éghajlatváltozásra. Az általános fogyasztás csökkentése, az egyes darabok hosszabb ideig tartó használata, valamint az újrafelhasználás és újrahasznosítás irányába történő elmozdulás csökkentheti ezeket a hatásokat. A körkörös látásmód javíthatja a termékek tartósságát, javíthatóságát és újrahasznosíthatóságát, valamint biztosíthatja a másodlagos nyersanyagok új termékekben való felvételét.

 

Link:
https://www.eea.europa.eu/publications/textiles-and-the-environment-the
https://environment.ec.europa.eu/strategy/textiles-strategy_en

 


 

A New Look for the Fashion Industry – EU Textile Strategy and the crucial role of Extended Producer Responsibility

Zero Waste Europe – 2022

 

Az EU szeretne lenni a világ első olyan régiója, amely olyan konkrét szabályozást ír elő, amely javítja a textilek körforgását, megállítja a túltermelést, és felelősségre vonja a divatmárkákat a hatalmas hulladék-problémájuk miatt. Ez a dokumentum a kiterjesztett gyártói felelősségre (Extended Producer Responsibility, EPR) összpontosít, egy olyan piaci alapú eszközre, amely komoly lehetőségeket rejt magában a textilekkel kapcsolatos hulladékválság kezelésében. Ez a rövid tanulmány ismerteti, hogyan működik együtt mindez a túltermelés kezelésére vonatkozó ajánlásokkal.

 

Link:
https://zerowasteeurope.eu/library/a-new-look-for-the-fashion-industry-eu-textile-strategy-and-the-crucial-role-of-extended-producer-responsibility/

 


 

Driving a Circular Economy for Textiles through EPR

Eunomia – commissioned by the EEB and Changing Markets Foundation – 2022

 

Ez a jelentés bemutatja, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségvállalás (EPR) milyen szerepet játszhat a textilipar körkörös átalakulásának elősegítésében. Rávilágít arra, hogy melyek azok a kulcsfontosságú elemek, amelyeket európai szinten figyelembe kell venni a gyártók számára az egyértelműség biztosítása, az adminisztratív terhek csökkentése és a tervezési változások ösztönzésének hatékonysága érdekében.

 

Link:
https://eeb.org/library/driving-a-circular-economy-for-textiles-through-epr/

 


 

A New Textiles Economy: Redesigning fashion’s future

Ellen MacArthur Foundation – 2017

 

A jelentés középpontjában a textilágazat körkörös gazdasági megközelítésen alapuló víziója áll. Ez a változás példátlan mértékű elkötelezettséget, együttműködést és innovációt igényel a kulcsfontosságú iparági szereplők és az értéklánc egyéb résztvevői között. Cselekvésre szólít fel a ruhaipar termelési és fogyasztási szokásainak rendszerszintű gondolkodásmódbeli megváltoztatására.

 

Link:
https://ellenmacarthurfoundation.org/a-new-textiles-economy

 


 

Sustainability Certification Organisations in the fashion industry

Fahion United

 

A piacon – a divatiparban is – a green claims (környezetbarát tulajdonságokra utaló állítások) ezrei miatt természetes, hogy összezavarodunk és aggódunk, hogy könnyű prédájává válunk a zöldrefestésnek. Ennek megelőzésére jó módszer annak ellenőrzése, hogy a termék rendelkezik-e hivatalos ökocímke tanúsítvánnyal. Ez a divatágazatra vonatkozó fenntarthatósági tanúsítvány lista segíteni fog abban, hogy a vásárlásaid fenntarthatóbbak legyenek.

 

Link:
https://fashionunited.com/i/sustainability-certification-organizations-in-fashion

 


 

Consumer survey. Key findings

Fashion Revolution – 2020

 

Ez a jelentés egy 5000 személy megkérdezésén alapuló felmérés eredményét analizálja. A jelentés az ellátási lánc átláthatóságának problémájával foglalkozik, amely hatással van a fogyasztók vásárlási magatartására.

 

Mi a fogyasztók álláspontja? Ez a jelentés egy olyan felmérés eredményét elemzi, amelynek során 5000 embert kérdeztek meg Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, az öt legnagyobb európai piacon. A jelentés azt a problémát járja körül, hogy az ellátási lánc átláthatósága milyen hatással van a fogyasztók vásárlási magatartására.

 

Link:
https://www.fashionrevolution.org/resources/consumer-survey/

 


 

Podcast-ek

angol nyelven

 

 

Ethical Fashion Podcast

United Nations

 

A podcast házigazdája Simone Cipriani ENSZtisztségviselő és Clare Press, fenntartható divatszakújságíró, akik elmondják, hogy a divat milyen szerepet játszhat a jó érdekében.: búcsút mondunk a fast fashionnek és elfogadunk egy új rendszert, amely a társadalmi és környezeti igazságosságon, inkluzivitáson és a fenntartható fejlődésen alapul. Minden epizód marginalizált kézműves közösségeket mutat be, gyakran kihívásokkal teli és távoli helyeken, és összekapcsolja őket a nemzetközi divat legnagyobb neveivel.

 

Link:
https://open.spotify.com/show/2qy5JZ5lFYWtrJoSfNaKOf?si=-iEY_WXtT9uK5LoMwc4AnA&nd=1

 


 

Conscious Style Podcast

Elizabeth Joy

 

Hogyan építsünk fenntarthatóbb és igazságosabb jövőt a divat számára? Ennek a podcastnak az epizódjaiban egy-egy interjút hallgathatunk meg olyan emberekkel, akik nagy szerepet vállaltak a divatipar fenntartható változásainak előmozdításában. A műsorvezető és vendégei többek között olyan témákat boncolgatnak, mint a zöldrefestés, a ruhaipari munkások jogai és a fogyasztói pszichológia.

 

Link:
https://open.spotify.com/show/6xb4NbOZ7LJO8Q36xI9oHm

 


 

Recloseted Radio. Sustainable fashion Podcast

Recloseted

 

Hogyan indítsunk el egy fenntartható divatmárkát, hogyan tudunk bővíteni egy meglévő ruházati márkát, vagy hogyan tegyük azt környezetbarátabbá? Ez a podcast végigvezeti a hallgatót a fenntartható vállalkozás felépítésének fő lépésein és üzleti tippekkel segíti az érdeklődőket. Bemutatja, hogyan kerülhetjük el a zöldrefestést a sikeres, fenntartható divatmárkák példáin keresztül.

 

Link:
https://www.recloseted.com/podcast

 


 

Common Threads

Ruth MacGilp and Alice Cruickshank

 

A podcast két házigazdája Ruth MacGilp, etikus divatszakíró és Alice Cruickshank stylist azt vizsgálja, hogyan lehet megmenteni a divatipart a rendszer teljes megváltoztatásával. Minden epizódban beszélgetést hallhatunk a hagyományos divat fenntarthatóvá válásának fő akadályairól, valamint az etikus divat inspiráló példáiról.

 

Link:
https://www.commonthreadspodcast.com/

 


 

Filmek és dokumentumfilmek

angol nyelven

 

 

The true cost

Rendező: Andrew Morgan – 2015

 

Mi rejtőzik egyes ruhák hihetetlenül alacsony árai és a divatbemutatók fényei mögött? Ez a film a fast fashion-nek a környezetre és a fejlődő országok alacsony fizetésű dolgozóira gyakorolt elképesztő hatásait vizsgálja. A dokumentumfilmben interjúkat láthatunk környezetvédőkkel, ruhaipari munkásokkal, gyártulajdonosokkal, valamint fair trade cégeket szervező, illetve fenntartható ruházati termelést népszerűsítő emberekkel.

 

Link:
https://truecostmovie.com/

 


 

River blue

David McIlvride és Roger Williams – 2017

 

A film Mark Angelo, a folyók védelmével foglalkozó szakember útját követi, aki a folyóink pusztulását, annak az emberiségre gyakorolt hatását és a fenntartható jövő reményét keltő megoldásokat vizsgálja. A film felhívja a figyelmet a textil- és ruhaipar folyókra gyakorolt hatására, de egyben felhívást is intéz a divatrendszer megváltoztatására.

 

Link:
https://riverbluethemovie.eco/

 


 

Textile mountain. The hidden burden of our fashion waste

Make Europe Sustainable for All – 2020

 

Valóban tudjuk, hova kerülnek a ruháink, miután eldobjuk őket?

 

Hol van az "el"? Ez a rövid dokumentumfilm a használtruha-kereskedelem társadalmi és környezeti költségeit vizsgálja, követve a nem kívánt ruhadarabok útját az európai újrahasznosító kukáktól a globális déli országok szeméttelepéig és vizéig. Összeköti Kenyát, Írországot és Belgiumot, és arra késztet minket, hogy újragondoljuk, hogyan érintkezünk a ruháinkkal.

 

Link:
https://www.textilemountainfilm.com/

 


 

The fast fashion lie. What remains of the recycling promise?

Anne Kauth filmje, Producer: Deutsche Welle

 

Sok vállalat kezdte el gyűjteni a használt ruhákat azzal az ígérettel, hogy újrahasznosítják őket, és új ruhákat készít belőlük.

 

A DW német közszolgálati televízió rövid dokumentumfilmje a nagy fast fashion cégeknek átadott ruhák „újrafelhasználásának” és „újrahasznosításának” valódi útját tárja fel.

 

Link:
https://www.youtube.com/watch?v=23vUvQN-R1Y

 


 

Videók

angol nyelven

 

 

How can we create zero waste textile systems

Zero Waste Cities

 

A webinárium a körkörös megközelítés textiliparban történő alkalmazásának fő kihívásaira fókuszál. A felmerülő problémák megoldására holisztikusabb megközelítést javasol, amelynek az újrahasznosítás pusztán csak egy része.

 

Link:
https://zerowastecities.eu/webinar/how-can-we-create-zero-waste-textile-systems/

 


 

The story of microfibers

The story of stuff project

 

Ez az animációs videó elmagyarázza az egyik leggyakrabban használt textilanyag - a poliészter - eredetét és a tengerekre gyakorolt hatását a mikroszálak miatt, amelyeket a poliészterből készült ruhák mosáskor szétszórnak. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a ruházati cégek fenntarthatóbb megoldásokkal éljenek.

 

Link:
https://www.youtube.com/watch?v=BqkekY5t7KY

 


 

EU Textiles strategy

European Commission, angol nyelven, angol felirattal

 

Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság környezetvédelmi, óceáni és halászati biztosa ismerteti a közelmúltban megjelent textilstratégiát, amellyel Európa divatjamúlttá tenné a fast fashiont.

 

Link:
https://www.youtube.com/watch?v=yieU6XOkl6U

 


 

EU Circular Talks on textiles

European Circular Economy Stakeholder Platform, angol nyelven, angol felirattal

 

Az EU Circular Talks keretében rendezett 3 részes webinárium a textilekkel foglalkozik.

 

Link:
#EUCircularTalks: Circular textile design - Get it right from the start!
#EUCirularTalks Exploring EPR for textiles taking responsibility for Europe’s textile waste
#EUCircularTalks: How can EU policy drive circularity in textiles?

 


 

Fashion Open Studio

Fashion Revolution

 

Ezen a honlapon olyan vállalkozásokról készült videókat tekinthetünk meg, amelyek csatlakoztak a Fashion Revolution mozgalomhoz. Ez a szervezet a ruházati- és textiliparban tevékenykedő emberek globális mozgalma. Tervezők, akadémikusok, írók, üzleti vezetők, politikai döntéshozók, márkák, kiskereskedők, marketingesek, gyártók, munkások és a divat szerelmesei, akik azon dolgoznak, hogy csökkentsék az ágazat környezeti hatásait, valamint javítsák az ellátási láncban dolgozó valamennyi ember munkakörülményeit és megélhetési bérét.

 

Link:
https://www.fashionopenstudio.com/events

 


 

TEDTalks

 

 

The life cycle of a pair of jeans

Madhavi Venkatesan

 

Ez az animációs videó bemutatja, hogyan változott a farmergyártás a 20. század során. A farmernadrág teljes értékláncát elemzi, a környezeti hatásokra és az emberi erőforrásokra összpontosítva. Amikor egy nagyon olcsó farmert látunk, elgondolkozunk azon, hogy ki fizeti meg valójában az árát?

 

Link:
https://www.ted.com/talks/madhavi_venkatesan_the_life_cycle_of_a_pair_of_jeans

 


 

The big problem with fashion -- and how to fix it

 

Ebben a lejátszási listában három videót láthatunk:

  • 3 kreatív módszer a textilhulladék problémájának megoldására - Amit Kalra
  • A divatiparszennyezési problémával küzd – a biológia meg tudja oldani? - Natsai Audrey Chieza
  • Növessz saját ruhatárat! - Suzanne Lee

 

Link:
https://www.ted.com/playlists/627/the_big_problem_with_fashion_and_how_to_fix_it

 


 

BioDesign: The (R)evolution of Sustainable Fashion

Theanne Schiros

 

A tudomány újfajta, gombákon, baktériumokon és mezőgazdasági hulladékon alapuló alapanyagokat keres, amelyek segíthetnek a textíliák újragondolásában.

 

Link:
https://www.youtube.com/watch?v=0aDmtThjH3U

 


 

How to Engage with Ethical Fashion

Clara Vuletich

 

Clara nézőpontja egy olyan szakemberé, aki a világ legnagyobb márkáit irányítja és segíti abban, hogy a megfelelő kérdéseket tegyék fel arra vonatkozóan, honnan származnak az általunk viselt ruhák.

 

Link:
https://www.youtube.com/watch?v=WXOd4qh3JKk

 


 

Why recycling our clothes won’t save the world

Leslie Johnston

 

Ahhoz, hogy megváltoztassuk a divat- és a textilipar működését, ki kell lépnünk komfortzónánkból! Az innovációt és a fenntartható életmódot kell választanunk! Ne dobjuk el a ruháinkat újrahasznosítás ürügyén!

 

Link:
https://www.youtube.com/watch?v=sCSn2HKTg-U

 


 

Think Twice Before Buying

Lucía Gonzáles Schuett

 

El tudjuk képzelni, hogy egy egész évet úgy töltünk el, hogy nem vásárolunk semmit – kivéve élelmiszert? Lucía arra biztat, hogy csatlakozzunk hozzá a fenntarthatóbb életmód és a tulajdonunkban lévő árukkal való egészségesebb kapcsolat felé vezető úton. Nagy lépés, hogy ne tulajdonítsunk olyan nagy jelentőséget a dolgoknak, és fedezzük fel újra a szomszédokkal és barátokkal való kapcsolatot, a megosztás boldogságát és a nem birtoklás szabadságát.

 

Link:
https://www.youtube.com/watch?v=HGQg_nVPEq8

 


 

Cikkek, tanulmányok

magyar nyelven

 

 

A lassú élettől a stoppolásig – Textilhulladékok és a fenntarthatóság

Élet és Tudomány

 

Link:
https://eletestudomany.hu/a-lassu-divattol-a-stoppolasig-textilhulladekok-es-a-fenntarthatosag/

 


 

A zöldítés lehetőségei - A textilgyártás környezetterhelése

Élet és Tudomány

 

Link:
https://eletestudomany.hu/a-zoldites-lehetosegei-a-textilgyartas-kornyezetterhelese/

 


 

Textilhulladék és újrahasznosítás

 

Link:
https://www.innovatext.hu/sites/default/files/csatolmany/enter_strategic_agenda.pdf

 


 

Textilhulladék: mit kezdjünk vele? Lehet-e szelektíven gyűjteni?

 

Link:
https://xforest.hu/textilhulladek/