Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Fenntartható és klímavédelmi fórumot szervezett az ÉMI

Az ÉMI Nonprofit Kft., a Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége) „Country Coordinator” szervezeteként 2017. június 7-én szakmai fórumot szervezett önkormányzatok részére szentendrei Tudásközpontjában. Az esemény célja az volt, hogy jó gyakorlatok bemutatásán keresztül minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak a résztvevők a Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv kapcsán.

A fórumon szakmai szervezetek mellett 17 területi szereplő – megye, megyei jogú város, valamint két további önkormányzat illetve kormányhivatal – képviseletében összesen 62 fő vett részt.

A TOP-3.2.1-16 és a TOP-6.5.1-16 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” támogatási felhívások lehetőséget teremtenek a területi szereplőknek Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv (SECAP) készítésére. A SECAP célja, hogy az elkészített szén-dioxid kibocsátás leltár alapján egy települési és térségi szintű energetikai cselekvési tervet fogalmazzon meg. A cselekvési tervben meghatározott beavatkozások hozzájárulnak a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, az energiahatékonyság növeléséhez, a fenntarthatóbb település-fejlesztéshez.

Az ÉMI Tudásközpontjában tartott fórumon az előadók saját tapasztalataikon keresztül mutatták be egy-egy SEAP (Sustainable Energy Action Plan – Fenntartható energia akcióterv) és SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan – Fenntartható energia akcióterv) előnyeit, céljait, valamint megírásának menetét.

Egy-egy SEAP/SECAP stratégiai dokumentum megléte előnyt jelent, bizonyos esetekben pedig elengedhetetlen a Horizon 2020 források elnyeréséhez, amelyek a fenntartható, intelligens városfejlesztéshez biztosítanak támogatást – hívta fel a figyelmet előadásában Vass Lajos, az ÉMI Energiahatékonysági és Intelligens Technológiák Irodájának vezetője. A szakember rámutatott: az ÉMI az elmúlt évtized során több mint 15 település SEAP dokumentumának elkészítésében vett részt, tapasztalataival pedig segítséget kíván nyújtani a jövőben az érdeklődő települések számára.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere bemutatta a megyeszékhely közel tíz éves „Green City” programjának tapasztalatait, illetve az erre épülő SEAP elkészítésének folyamatát. A városvezető kiemelte a SEAP frissítésének szükségességét, SECAP dokumentummá alakítását. Emellett felhívta a figyelmet a megfogalmazott akciótervek társadalmasításának jelentőségére, mert – mint mondta – kiemelten fontos, hogy a lakosság magáénak érezze a tervekben megfogalmazott célokat.

A társadalmasítás jelentőségének megerősítése mellett a zöld programok fontosságát, valamint a települések környezettudatos szemléletformálását hangsúlyozta előadásában Pachner Róbert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. operatív igazgatója. Elmondta, a közösségi szolgáltatások – mint a távhő, középületek, infrastruktúra – fejlesztésének kiemelt szerepet kell szánni, hiszen ettől válik a lakosok, sőt, befektetők számára is vonzóbbá egy település. A Századvég szakembere rámutatott, hogy a településeknek Smart City-hez kapcsolódó fejlesztések, innovatív ötletek megvalósítására, továbbá SEAP/SECAP dokumentumok elkészítésére is számos forráshoz lehet jutni a H2020 kiírásain keresztül. Hozzátette, a pályázatok elkészítésében a Századvég és az ÉMI örömmel vesz részt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat munkatársa, Vinczéné Telegdi Erzsébet a megye SEAP/SECAP dokumentumok megírására májusban elnyert pályázat hátterét, a projekt ütemezését és tervezett eredményeit mutatta be a résztvevőknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázatokra nem csak önálló települések, hanem Leader közösségek is pályázhatnak, a SEAP/SECAP dokumentumokat ugyanis egybefüggő területegységekre is el lehet készíteni. Ez nagyban megkönnyíti azon települések helyzetét, amelyek humán, vagy infrastrukturális hiányokkal küzdenek.

Ártim László, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú NKft. vezető menedzsere egy megvalósult program, a City-SEC projekt eredményein keresztül mutatott rá, hogy pár száz fős településtől a nagyvárosokkal bezárólag bárkinek érdemes és javasolt SEAP/SECAP létrehozása, megvalósítása. Ezek a dokumentumok – fejtette ki a szakember – hazai és nemzetközi forrásokhoz való hozzáférést elősegítő tényezők, valamint olyan akciótervek, melyek a felnövekvő generációkra nehezedő környezeti terheket hivatottak csökkenteni.

Solymosi Tamás, energetikai szakértő előadásában kifejtette, hogy az úgynevezett „okos mérés” megvalósítására alkalmas megoldások akkor jelentenek kézzelfogható hasznot, ha a keletkezett adatokat megfelelően hasznosítják. Ennek részeként olyan adatbázisok, automatizált elemzések, valamint vezérlések hozhatók létre, melyek nem csupán a döntéshozóknak segítenek az energiahatékonyság fokozásában, hanem az energia tudatosság erősítésével a lakosság számára is egyfajta ösztönző rendszerként szolgálhatnak.

Az ÉMI NKft. fejlesztési igazgatója, Buday-Malik Adrienn zárszavában biztosította a résztvevőket, hogy az ÉMI és a Századvég Zrt. a jövőben is mindenben áll a SEAP/SECAP iránt érdeklődő települések rendelkezésére. Az ÉMI szakembere elmondta, bízik abban, hogy nyugat-európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is növekedni fog a Polgármesterek Szövetségéhez tartozó SEAP/SECAP dokumentummal rendelkező települések száma. Buday-Malik Adrienn elmondta, ezzel tovább növekedhet hazánk alternatív energiaforrás-hasznosítási részaránya, és még több élhető, vonzó település, térség alakulhat ki az országban.

A pályázatok benyújtásáig a területi szereplők és érdeklődők számára havonta egy szakmai fórumot szervez az ÉMI Nonprofit Kft. a SEAP/SECAP témájában.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2021 ÉMI