Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

ÉMI-CNERIB - A II. munkaszakasz eredményei (2016.01.01-2016.12.31.)

Az ÉMI Nonprofit Kft. vezető munkatársai és szakmai delegációja 5 alkalommal látogatott Algériába (05.07-05.10(05.20.), 05.22-25., 09.10-14., 10.18-21., 10.23-27), valamint a CNERIB delegációja 2 alkalommal látogatott Magyarországra (04.04-04.07, 11.30-12.04.)
Az együttműködés 2015-ben bekerült a Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság napirendi pontjai közé és jelen munkaszakaszban 2016-ban jóval intenzívebbé vált a kommunikáció és a műszaki és tudományos együttműködés a két szervezet (CNERIB és ÉMI) között, ugyanakkor a folyamat további együttműködési területeket is megnyitott. Az ÉMI Nonprofit Kft. kompetenciáit és hátterét tekintve mentora lehet az algériai építésügyi szervezeteknek – különös tekintettel a minőségbiztosításra, településfejlesztésre, építőanyag-innovációra és energiahatékonyságra.

A CNERIB támogatása a kísérleti állomás tervezésében és megvalósításában

A CNERIB új laboratóriumának kialakítására 2015-ben felhívás készült, amelyet az ÉMI szakértői átnéztek. 2016-ban beadásra került egy pályázat, de érvénytelennek bizonyult, újabb pályázatot várnak. A CNERIB algériai delegációja 2016. áprilisában érkezett Magyarországra, ahol megtörtént a közös kutatási prioritások pontosítása és a szakági kompetenciák pontos bemutatása. Az algériai kollégák megtekintették az ÉMI tűzvédelmi és akusztikai laboratóriumait Szentendrén, majd a központi laboratóriumot Budapesten és egyeztették a jövőbeli laboratóriumi infrastruktúra és kapcsolódó módszertani fejlesztések együttműködési lehetőségeit. Az ÉMI szakértői a laborlátogatások és az azokat követő részletes egyeztetések során szakmai tapasztalataikkal segítették a CNERIB új laborfejlesztésével kapcsolatos munkáját különös tekintettel az építési anyagok, épületfizika és tartószerkezetek, valamint tűzvédelmi vizsgálatok témakörökben.


Algériai delegáció, Megbeszélés Szentendre polgármesterével

Laborlátogatás – szakítóvizsgálatok

Laborlátogatás - mechanikai vizsgálatok

A CNERIB jelenlegi és leendő akkreditálása

Az ÉMI szakértői előadást tartottak az akkreditációról a CNERIB szakértőinek áprilisi látogatásukkor, továbbá egyeztettek az új labor akkreditálásáról. Az előadás az alábbi témakörökre terjedt ki:

 • az akkreditálás alapvető feltételei
 • szakképzett és gyakorlott vizsgáló személyzet
 • kalibrált vizsgáló berendezések
 • irányítási dokumentáció
 • bizonylatminták
 • irányítási rendszer felépítése, működése (belső auditok, jártassági vizsgálatok)
 • vizsgálati jegyzőkönyvek

A CNERIB támogatása a létező szakvéleményező tagozatok megerősítésében és új tagozatok létrehozásában

A 2016.05.22-25. közötti látogatás alkalmával az ÉMI munkatársai részt vehettek az Európai Bizottság  meghívására az Algériai Energiaügyi Fórumon, ahol a CNERIB részletesen bemutatta munkáját és az ÉMI-vel való együttműködést. A fórum keretein belül az energiahatékonyság, energia- és erőforrástudatos építés és létesítményfelügyelet  kérdéseiben számos egyéb, az ágazatot képviselő szervezettel és az ANDI (Nemzeti Beruházási és Befektetés-ösztönzési Ügynökség) egyeztetett az ÉMI. A fórumon bemutatásra került Algéria Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve, amely keretében további nemzetközi partnerséget keres az ország.

A 2016.09.10-14. közötti látogatás alkalmával a magyar delegáció a kutatási program és az előző látogatáskor bemutatott együttműködési lehetőségek célzott egyeztetését a Lakásépítési és az Energiaügyi Minisztérium szakmai munkatársaival is megtehette. Mivel Algéria csatlakozott a COP21-hez, és a nagyléptékű Energiahatékonysági Intézkedési Terv konkrét elvárásai ismertek, ezért az ÉMI kapcsolódó kompetenciáit (részvétel a nemzeti és nemzetközi projektekben és programokban) és szolgáltatásait mutatta be részletesen.

Az ÉMI ezek mellett bemutatta a településtervezésben és fejlesztésben megjelenő Fenntartható Energia és Klíma Akciótervezés módszertanát, ugyanis 2016-tól a Covenant of Mayors vonatkozó programjának nemzeti koordinátora. A tématerületen további kutatási együttműködés előkészítése kezdődött meg (az Európai Unió Horizont 2020 programja keretében). A CNERIB az ÉMI közreműködésével partnerként bekapcsolódott a pályázat előkészítésébe, amelyet az ÉMI nemzetközi partnerséggel az „EEB-08-2017 - New business models for energy-efficient buildings through adaptable refurbishment solutions” című felhívásra „STEP by STEP” címmel nyújt be.

Mindemellett újabb egyezetésre került sor a Lakásépítési Minisztériumban, a tárgyalás fókuszában a fenntartható településtervezés és építés, az energiahatékonyság, illetve a BIM (Building Information Management) állt. Az ÉMI bemutatta az általa létrehozott NÉER rendszert.  Ezek mellett az ÉMI delegáltjai látogatást tettek a CTC (Nemzeti Műszaki Ellenőr) szervezetnél, azzal a céllal, hogy jobban megismerjék az állami építésügyi intézményrendszert és a jól működő támogató szolgáltatásokat, továbbá az iparágat is tömörítő Cégvezetők Országos Szövetségével is szakmai egyeztetés történt.

Szakvélemények kiállításához szükséges kísérletek végrehajtása

A CNERIB két szakértője (Mr  Souici és Mr Amara) az ÉMI szakértőivel látogatást tett a Budapesti Műszaki Egyetem Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumában. A CNERIB munkatársai az ÉMI-vel és a BME-vel szélcsatorna vizsgálatok elvégzését egyeztették az új algériai elnöki palota építése kapcsán. Az egyetemen még egyeztetés  történt Prof. Kollár László rektorhelyettessel (földrengésvédelmi vizsgálatokban való együttműködésről), Prof. Becker Gábor tanszékvezetővel, volt építészmérnök kari dékánnal az épületszerkezeti terület aktuális kérdéseiről, valamint Dr. Sajtos István tanszékvezetővel a szélcsatornás vizsgálatok tartószerkezeti értékelésnek területén.

Terjék Anita (ÉMI – vizsgáló mérnők) két hetes algériai látogatása alatt az alábbi témakörökben került sor egyeztetésekre és vizsgálatok közös végrehajtására:

 • környezeti rezgés (rezgésdiagnosztikai vizsgálatok a CNERIB és a CGS laboratóriumában)
 • fémszerkezetek (könnyűszerkezetes építési mód, Algériában jellegzetesen alkalmazott profiltípusok)
 • előre gyártott betonelemek
 • vízszigetelés (betonszerkezetek vízszigetelése, folyamatban lévő kutatási projektek)
 • épületek akusztikai és hőtechnikai tulajdonságai
 • laboratóriumi vizsgálatok – építőanyagok fizikai és kémiai tulajdonságainak meghatározása

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságával közösen tűzvédelem témakörben került sor egyeztetésre a CNERIB szakértőinek áprilisi látogatásakor.


BME – Szélcsatorna laborlátogatás Phd Balczó Márton úrral

Az ÉMI szakértői részt vettek továbbá 2016. októberében a CENRIB által Algériában szervezett Journees Portes Ouvertes sur la Recherche Appliquee (Applied Research Days) Konferencián. Terjék Anita vizsgáló mérnök előadást tartott az együttműködés szakmai megvalósításáról és egyeztetéseket folytattak a soron következő feladatok tekintetében.

2016. decemberében Prof. Afra Hamid ismét Magyarországra látogatott és folytatódott a közös munka különös tekintettel a tűzvédelmi és az innovatív szigetelő-anyag kutatásokra. A látogatás kapcsán bemutattuk a lágymányosi egyetemi campus új épületeit, egyeztettünk Prof. Kollár László rektorhelyettes úrral a BME kutatási stratégiájáról illetve az algériai CGS intézet bevonásával földrengésvédelmi kutatásokkal kapcsolatos tapasztalatok cseréjéről  és az erőforrások jobb kihasználásával folytatott közös elindításának lehetőségeiről.


Terjék Anita a CNERIB konferencián

CNERIB vezetőinek oktatása és továbbképzése

Az algériai delegáció áprilisi látogatásakor az ÉMI szakértői akkreditációs oktatást tartottak.
Közös célként az 1. algériai látogatás (2016.05.07-10.; 05.07-20.) alkalmával megfogalmazódott, hogy az ÉMI gyakorlati helyként fogadjon ösztöndíjas senior kutatót (a CNERIB-től és/vagy felsőoktatási intézménytől különös tekintettel az anyagtudományokra). A kutatási együttműködés intenzitásának javítása céljával ez alkalommal az ÉMI kiküldött kutató munkatársa, Terjék Anita 2 hetet töltött a CNERIB intézetnél, ahol a kutatási program megvalósításában jelentős előrelépés történ – különös tekintettel a szerkezeti elemek minőségbiztosítására, innovációjára és a tűzvédelemre. Előkészítésre került továbbá a CNERIB egyik szakértőjének fogadása a MINNOTECH konferencián.

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune