Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

ÉMI-CNERIB - A IV. munkaszakasz eredményei (2018.01.01-2018.12.31.)

A CNERIB támogatása a kísérleti állomás tervezésében és megvalósításában

A CNERIB algériai laboratóriumi hálózatának fejlesztése az együttműködés egyik legfontosabb területe. Ebben az anyag- és szerkezet vizsgálatok (mechanikai, hidrotechnikai, hőtechnikai, akusztikai és tűzállósági tulajdonságok meghatározása) megfelelő körülmények közötti elvégzése kiemelt jelentőségű. Az ÉMI Nonprofit Kft. saját laborjainak fejlesztésére vonatkozó tapasztalataival hatékony segítséget nyújtott a CNERIB laboratóriumfejlesztési koncepciójának kialakításában.

A CNERIB munkatársaival személyes és skype-on keresztüli szakmai egyeztetést folytattunk az ÉMI Építőipari Vizsgáló Laboratóriumának helyet adó épület felújításának 2017. évi feladatairól, előtanulmányokról és a koncepció kialakításánál kiemelten figyelembe vett elvárásokról és szabályozásról. Ennek az előkészítő munkának köszönhetően az ország egyik legmodernebb ágazati laboratórium-épülete jött létre Szentendrén. Az építményben az eszközök elhelyezése jól átgondolt terv szerint történt, így a minták mozgatása gyorsabb, egyszerűbb, ezzel a vizsgálati sorozatok elvégzése hatékonyabb. Kialakításra került az épületben a lágyvíz, valamint a sűrített levegő-hálózat, valamint azokban a helyiségekben, ahol a vizsgálatok során szigorú környezeti feltételeket ír elő a vonatkozó szabvány, megoldott a megfelelő hő- és páratartalom szabályozása. A munkavégzéshez szükséges berendezések kényelmesek, modernek, a helyiségek világosak, így a munkakörülmények is kiválóak az új épületben.


’E’ Csarnok bejárása

Laborlátogatás az ÉMI új épületében

A CNERIB algériai laboratóriumi hálózatának fejlesztésére, a laboratórium tervezésére és műszaki ellenőrzésére kiírt közbeszerzési pályázatra vonatkozó egyeztetés az év során az ÉMI Nonprofit Kft. telephelyén létrejött személyes találkozók és skype meetingek keretében zajlott.

Az ÉMI bevonása a vázlattervi szinttől a kiviteli tervfázisig terjedő szakmai segítségnyújtásban, valamint a lebonyolítói és műszaki ellenőri tevékenységet érintő, a kivitelezés folyamatában felmerülő kérdések megválaszolásában jelenthet támogatást a CNERIB számára.

A CNERIB jelenlegi és leendő akkreditálása

A CNERIB számára egyik legfontosabb és sürgetőbb feladat az akkreditáltság megszerzése, amiben az ÉMI folyamatos segítséget nyújt a vizsgálatokhoz szükséges eszközök és berendezések kiválasztásában, illetve a kalibrálási feladatok meghatározásában és előzetes megszervezésében. Az ÉMI szentendrei, megújult laboratóriumában megközelítőleg 400 akkreditált és több száz egyéb vizsgálatot tudunk elvégezni, pl. különböző anyagvizsgálatok (pl. beton, kerámia, üveg, szigetelőanyag, betonacél, habarcs, falazóelemek, műanyagok, faanyagok stb.), szerkezetvizsgálatok (ablakok, ajtók, falazatok, szendvicspanelek, tartószerkezeti elemek stb.), illetve az épületgépészeti szerelvények (pl. csapok, csövek stb.). A felújítási munka, a költözés, valamint a gépek üzembe helyezése és kalibrálása után a központi laboratórium Nemzeti Akkreditáló Hatóság által végzett helyszíni ellenőrzése is lezajlott. A NAH határozata alapján továbbra is akkreditált státuszban végezhetjük a vizsgálatokat.

A CNERIB támogatása a létező szakvéleményező tagozatok megerősítésében és új tagozatok létrehozásában

A CNERIB intézetet szakmai támogatásunk során segítjük a szakértői elvek megismerésében, a műszeres vizsgálatok megtervezésében, értékelésében és a javaslatok szakszerű kidolgozásában magas- és mélyépítési területeken, valamint speciális tűzvédelmi kérdésekben. Emellett témák az anyag és szerkezeti hibák megállapítása, roncsolásos és roncsolás-mentes diagnosztikai technikák, hőfényképezés és ultrahangos vizsgálatok. Iránymutatást adunk a felelősségek megállapításához és a költségek viselése tekintetében. Szükség esetén a helyszíni vizsgálatokat laboratóriumi vizsgálatok egészítik ki.

Az ÉMI országos jelenlétét tovább erősíti a mobil laboratórium flotta, amelynek segítségével a szakértők gyorsan és hatékonyan tudják elvégezni a helyszíni vizsgálatokat bárhol az országban.

Szakvélemények kiállításához szükséges kísérletek végrehajtása

Az együttműködés folyamán a szakvéleményekhez szükséges vizsgálatok egy része az ÉMI laboratóriumaiban kerül elvégzésre. Ez különösen azokon a területeken fontos segítség az algériai intézet számára, ahol nagy értékű, illetve nagy kapacitású műszerekről, berendezésekről van szó. A kimondottan tűzzel szembeni ellenállás meghatározására irányuló vizsgálatok ismeretanyagát a CNERIB kijelölt munkatársai szakmai továbbképzés keretében sajátították el az ÉMI laboratóriumaiban és skype meetingek keretében.

Az ÉMI meghatározó szerepet vállal a műszaki szabályozásban, kiemelten az építési műszaki irányelvek alkotása terén. Ezzel a tevékenységünkkel híd szerepet töltünk be az építtetők, beruházók és a szakmagyakorlók között.

Az építésügyi műszaki irányelv lényegében módszertan arra, hogy az elvárásokat, követelményeket hogyan lehet hatékonyan teljesíteni mindazon területeken, ahol jogszabály, szabvány nem, vagy nem teljes körűen ad útmutatást, ill. olyan esetben, ahol több szabványt, szabályt kell egyidejűleg alkalmazni. Az irányelvek témáit az építőiparban felmerül aktuális problémák, szakértési területek generálták, amelyek sok esetben azonosak mindkét országban. Ennek megfelelően személyesen és skype meetingek keretében egyeztetéseket folyattunk és elemeztük a felmerülő kivitelezési hibákat, meglévő szabályozásokat.

CNERIB vezetőinek oktatása és továbbképzése

Az oktatás és képzés terén is az együttműködési megállapodásunk keretében kiemelt jelentőségű mindkét intézet számára a konferenciákon való részvétel és előadástartás az eddigi kutatások megismerése, közös területek meghatározása, valamint a publikációk együttes lehetőségének kialakítása szempontjából. A közös továbbképzési programok szervezésében nagy hangsúlyt kap a tűzvédelmet érintő algériai szabályozás előkészítése, számítási módszerek kidolgozása és alkalmazása, valamint a magyarországi szakértések gyakorlati tapasztalatinak átadása. Ennek keretében Mohamed Amara, a CNERIB vezető kutatója több alkalommal gyakorlati és elméleti oktatásban vett részt az ÉMI Nonprofit Kft. laboratóriumában. A szakmai továbbképzés magába foglalta az egységek tevékenységének ismertetését, a Tűzvédelmi laboratóriumban végzett vizsgálatok részletes bemutatását, a tűzvédelmi osztályba sorolás és a tűzállóság vizsgálatának megvalósítását, valamint a tűzvédelmi tervezés gyakorlati tapasztalatainak átadását. Az ÉMI-CNERIB közötti együttműködés magába foglalja a tudományos területen végzett tevékenységek előmozdítását is, így ebben nagy szerepet játszik, hogy a nemzetközi Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny, amelyre a magyar-algériai közös csapat pályázatának benyújtását a CNERIB vezetősége is támogatta. Az együttműködés keretében szakmai egyeztetéseket folytattunk az algériai egyetemek bevonásával és feladatvégzésével kapcsolatban, amiben a CNERIB meghatározó szerepkört játszik.


Egyeztetés az ÉMI szentendrei telephelyén

Egyeztetés a Solar Decathlon Europe 2019 versenyen való részvétel kapcsán

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune