Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Minőség a kivitelezésben - Újabb közös BPMK - ÉMI építési szakmai továbbképzés

Ismét százötven fő feletti hallgatóság előtt tartották meg az ÉMI Nonprofit Kft. és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara közös szakmai továbbképzését. A 2019. június 3-án, Budapesten megtartott rendezvényen a résztvevők nyolc izgalmas szakmai előadást hallgathattak meg az építéskivitelezés és az építési termékek minősége témakörében.

Az ÉMI Nonprofit Kft. 2018-ban Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarával az ÉMI szakértő munkatársainak a Magyar Mérnöki Kamara kötelező szakmai továbbképzéseiben való közreműködésére. Az együttműködés a továbbképzések előkészítésére, valamint a szervezés és a lebonyolítás szakmai részére vonatkozik. Az Együttműködési megállapodás alapján tavaly két közös konferencia került megrendezésre. A 2019. június 3-án, Budapesten, a Gizella úti Moha házban megrendezett újabb továbbképzésen ismét százötven fő feletti hallgatóság gyűlt össze, közöttük jelentős számban tervezők, szakértők, felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök.

A megjelenteket először Tóth Balázs, az ÉMI Szabványügyi és képzési irodavezetője, a rendezvény moderátora köszöntötte. Felvázolta az együttműködés történetét az ötlet felvetésétől, a célok és feladatok részletes kidolgozásán keresztül a megvalósítás részleteiig. Rövid mondandója végén köszöntetet mondott Kassai Ferencnek, a BPMK elnökének és dr. Kiss Jenőnek, az MMK Építési tagozata elnökének a rendezvénysorozat kitalálásában és megvalósításához nyújtott segítségükért.

A Magyar Mérnöki Kamara részéről dr. Kiss Jenő, az Építési tagozat elnöke üdvözölte a résztvevőket. Elmondta, hogy saját és munkatársai tapasztalata valamit a kamarai tagok jelzései alapján milyen sok hiányosságot tapasztaltak, tapasztalnak az építés folyamata és a megvalósult épületek minőségét tekintve. Hangsúlyozta, hogy az ilyen rendezvények, benne a gyártó cégek gyakorlati tudnivalókat ismertető, szakmailag igen tartalmas előadásai, komoly segítséget nyújtanak a szakma fejlődéséhez.

Az első előadó, dr. Hegedűs Annamária, az ÉMI műszaki szabályozási szakreferense a műszaki szabályozás rendszeréről, az irányelvek, műszaki előírások típusairól és az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozásának állásáról tájékoztatta a hallgatókat.

Grieszler Zsolt (Leier) előadásában a családi házak kivitelezésére fókuszálva az előregyártott falak és födémek alkalmazásának előnyeit és az ehhez kapcsolódó tervezési, kivitelezési szakmai tudnivalókat ismertette. A kéregfalelemek és kéregfödém kapcsán szólt a „rejtett” minőségről, vagyis arról ami nem látszódik: anyagminőségek, elhelyezési pontosság …
   
Orbán Imre (Wienerberger) előadásában azt boncolgatta, hogy miképpen kell értelmezni a minőség fogalmát a falazott szerkezetek kivitelezésében. Arról is beszélt, hogy mi a különbség az építési termék és az építményszerkezet, illetve a falazóelem és a falazat között. Mondandóját nemzetközi kitekintéssel is fűszerezte.

Kocsis Lajos (Gealan) a korszerű műanyag ablakok szakszerű beépítésének tudnivalóit ismertette. Annak ellenére, hogy a reklamációk kétharmada a hibás felméréssel, beépítéssel kapcsolatos, jelenleg nem vonatkozik magyar előírás a beépítésre, ezért tehetősebb megrendelők esetén a kivitelezők gyakran alkalmazzák a vonatkozó német RAL előírásokat.

Haraszti László (BMI Villas) dúsan illusztrált, megszokottan lenyűgöző dinamikájú előadásában az alépítményi és a lapostetők szigetelésén alkalmazható egyenes és fordított rétegrendi megoldásokat magyarázta el úgy, hogy a hallgatóság figyelme a másfél órás előadás végére sem lankadt egy kicsit sem.

Viniczai Róbert (BMI Bramac) az alacsony hajlásszögű tetők alkalmazásának új megközelítéséről tartott sok képpel alátámasztott előadást. A bemutatott gyakorlati megoldások illetve hibák sok hasznos tudnivalót tartalmaztak a képzésen résztvevő felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök számára.

Nagy Tamás (Wienerberger) a tetőtér beépítések tervezési kérdéseitől kiindulva az energetikai kérdések ismertetésén keresztül egészen a részletmegoldások kivitelezési fogásaiig eljutva ismertette a kerámia alapú termékekkel megvalósuló tetők minőségének kérdéseit.

Takaró Gábor (Terran) azt az izgalmas kérdést feszegette, hogy megoldható-e esztétikusan, elegánsan a tető napenergiahasznosító szerepe, lehetséges-e úgy kialakítani a szolár rendszert, hogy ez az extra tetőfunkció teljes mértékben környezetbe illeszkedő megjelenést kölcsönözzön az épületnek?

A rendezvény zökkenőmentes lebonyolításáról ismét elismerésre méltó agilitással gondoskodott a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara csapata Gödri Emese oktatási referens vezetésével.

A szakmai továbbképzés résztvevő szakmai partnerei az ÉMI Nonprofit Kft., a Leier Hungária Kft., a WIENERBERGER Téglaipari Zrt., a GEALAN Fenster-Systeme GmbH, a BMI Bramac Kft., a CREATON South-East Europe Kft., és a Terran voltak.

Az előadásokat a lap végén található hivatkozásokról tudja letölteni.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink, támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2021 ÉMI