Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Építési termékek forgalmazása

Az ÉMI Nonprofit Kft-hez rengeteg megkeresés érkezik, amelyben építési termékek gyártói, leendő forgalmazói érdeklődnek a forgalmazás mikéntjéről. Az alábbi rövid, egyszerű összeállítás segít eligazodni a vonatkozó tudnivalók között.

Azt, hogy egy építési termék adott felhasználási területre alkalmas legyen, az arra vonatkozó követelmények határozzák meg.

1.) A vonatkozó követelményeket elsőként a termék műszaki specifikációja tartalmazza, egyben ez a dokumentum írja elő a termék forgalmazására vonatkozó teendőket is.
A műszaki specifikáció alapvető fajtái:
- szabvány (honosított harmonizált EN szabvány),
- egyedi műszaki specifikáció,
- nem sorozatban gyártott termék esetén: azon építmény építési tervdokumentációja, ahová a termék beépítésre kerül.
Abban az esetben, ha a termékre honosított, harmonizált EN szabvány vonatkozik, akkor továbbléphetünk a forgalmazás kérdéskörre (3. bekezdés).

2.) Amennyiben egy termékre vonatkozóan nincsen honosított, harmonizált EN szabvány, illetve a termék az abban foglaltaktól jelentősen eltér, akkor egyedi műszaki értékelés elkészítését kell kérelmezni egy erre feljogosított műszaki értékelő szervezetnél (TAB).
Abban az esetben, ha a gyártó a termék forgalmazását csak magyarországi viszonylatban tervezi, akkor Nemzeti Műszaki Értékelésért (NMÉ), ha európai uniós forgalmazást tervez, akkor Európai Műszaki Értékelését (ETA) kell folyamodnia.
Az ÉMI Nonprofit Kft. mindkét típusú engedély kiadására jogosult.

3.) A vonatkozó műszaki értékelés birtokában kerülhet sor a termékforgalmazás alapjául szolgáló teljesítmény állandóság értékelésének és ellenőrzésének lefolytatására. A teljesítmény állandósági tanúsítás során a gyártónak azt kell bizonyítania, hogy az általa gyártott termék megfelel a vonatkozó műszaki értékelésben foglalt követelményeknek.
A tanúsítás tartalmát, részleteit a műszaki értékelésben előírt rendszer határozza meg. Az eljárás során a gyártónak, és – egyetlen rendszer kivételével – az ún. kijelölt szervezetnek is van feladata.
Az ÉMI Nonprofit Kft. jogosult a kijelölt szervezeti feladatok ellátására.

A teljesítmény állandósági tanúsítás eredményes lefolytatása után a gyártó a vonatkozó módozat szerinti dokumentum (tanúsítvány, első típusvizsgálati jegyzőkönyv) birtokában kiállíthatja a Teljesítménynyilatkozatot, melyet a termékhez csatolva, az jogszerűen forgalmazható.
Építesi termékek Teljesítménynyilatkozat mintáit tekintse meg ingyenesen letölthető kiadványunkban: Tervezzünk a CPR szerint!

Amennyiben a termékre vonatkozó műszaki specifikáció honosított, harmonizált EN szabvány, illetve Európai Műszaki Értékelés (ETA) a termékre felhelyezhető a CE jelölés.

4.) Beépítési követelmények
Az építési termékekre a vonatkozó műszaki specifikáció követelményein túl a termék adott építménybe való beépítésére is vonatkozhatnak külön pl. tagállami követelmények.  Magyarországon ilyen pl. az Országos Tűzvédelmi Szabályzat vagy a 7/2006 TNM rendelet.

Magyarországon jelenleg az építési termékek forgalomba hozatalát és alkalmazását a 275/2013. (VII. 16.) Kormányrendelet szabályozza, amely a 305/2011/EU rendelet alapján, annak magyarországi kegészítéseként készült.
A kormányrendelet előírja, hogy minden építési termék teljesítményét, néhány, a rendeletben megfogalmazott eset kivételével, kötelező teljesítménynyilatkozattal igazolni a beépítés feltételeként. A kormányrendelet által így a teljesítménynyilatkozat kiállításának kötelező jellege a harmonizált szabvánnyal lefedett termékeken túl kiterjed – a kivételeket leszámítva – az összes építési termékre.

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune