Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Nemzetközi kutatások

Az ÉMI a tudományos kutatások megkezdése (1998) után kilépett a K+F+I tevékenységével a nemzetközi – elsősorban Európai Uniós – szintérre is. A nemzetközi kutatási élet vérkeringésébe való bekapcsolódásunk újabb ösztönzőt adott a kutatás-fejlesztési területnek, részben EU-s pályázati pénzek elérhetővé válásával, részben az élenjáró nemzetközi tudományos életbe való bekapcsolódással.

A 2000-ben megkezdett nemzetközi kutatási tevékenység egyre több szakterületet ölel fel. Az ÉMI a mai napig a mellékletben szereplő Európai pályázati felhívásokban vett részt több Nyugat-európai társkutató intézet együttműködő vagy konzorciumi partnereként. A pályázatokban a kezdeti résztvevő partner státuszból hazai koordinátor, munkacsoport vezető pozíciókba léptek előre a projektekben részt vevő kollégáink.

Jelenleg futó nemzetközi projektek

 

EPBD.wise: Bringing European Building Policy to Life

A 2023. október 1-jén indult a LIFE – EPBD.Wise nemzetközi projekt, melynek témája az épületek energiahatékonyságáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv (EPBD) nemzeti szabályozásba való átültetésének támogatása.

Részletek...

RENOINVEST - Roundtables enhancing smart investments in sustainable renovation of buildings

Az Európai Bizottság által 2030-ra kitűzött energia- és klímapolitikai célok, valamint az épületenergetikai célkitűzések megvalósítása továbbra is kihívást jelent a megfelelő piaci finanszírozás hiányában. A jelenlegi, jelentősen megemelkedett energiaárak miatt sürgősen szükséges a tiszta energiára való áttérés felgyorsítása és a fosszilis tüzelőanyag importtól való függőség csökkentése. Az energiahatékonyság előmozdításának és az integrált megújuló energiaforrások szélesebb körű elterjedésének egyik akadálya a témában érintett szereplők – pénzügyi szektor, közszféra, kormányzat, magánszektor - közötti egyeztetés és egyetértés hiánya.

Részletek...

ConstructSkills4LIFE- Rebooting the National Platforms for the development of construction skills for all life cycle phases of buildings in Hungary

Az Európai Bizottság által 2011-ben indult BUILD UP Skills kezdeményezés célja, hogy támogassa az építőipari szakemberek továbbképzését annak érdekében, hogy minél több magas energiahatékonyságú épületfelújítás, valamint új, közel nulla energiaigényű épület kivitelezése valósulhasson meg Európa-szerte.

Részletek...

CapaCITIES - Building Capacities for the Climate Neutral and Smart Cities Mission

A 2021-27-es programozási időszak közvetlen irányítású uniós programjai közé tartozik a Horizont Európa keretprogram. A programban kiemelt szerepet kap a zöld átmenet, az éghajlatvédelmi célkitűzések megvalósítása, a digitális átállás, valamint a különböző szakpolitikák, stratégiák koherenciája. A Horizont Európa újítása az ún. missziók bevezetése. Ezek fontos társadalmi kihívásokra próbálnak válaszokat adni, és meghatározott időkereten belül elérhető célkitűzések, konkrét eredmények megvalósítására irányulnak. A missziók 5 nagy területen jönnek létre, melyek egyike a „klímasemleges és intelligens városok”. Az egyes missziók tartalmát szakértői testületek (mission board) állítják össze. A klímasemleges és intelligens városok szakértői testülete 2020 szeptemberében készített egy jelentést, amelyben azt a javaslatot tette, hogy a Bizottság 100 európai várost támogasson, hogy azok 2030-ra klímasemlegessé váljanak.

Részletek...

NEBULA - New European Bauhaus Unlocked through Local Actions (Új európai Bauhaus elterjesztése helyi kezdeményezéssel)

A 2021-27-es európai uniós programok közé tartozó Horizont Európa keretprogram hatékony és fenntartható energiafelhasználás témakörében megjelent pályázati felhívásra felel a 2022. októberében indult Nebula projekt. Ezen témakör projektjei a hatékonyabb energiafelhasználást célozzák az épületek és az ipar szintjén, valamint a klímasemlegességre való átállást, az importfüggőség csökkentését és a beruházások fenntartható infrastruktúrák felé terelését.

Részletek...

BUS-GoCircular - Stimulating demand for sustainable energy skills in the building sector

Az ÉMI Nonprofit Kft. konzorciumi partner a BUS-GoCircular projektben, amelynek általános célja, hogy leküzdje a zöld energiával foglalkozó szakképzett munkaerő iránti kereslet ösztönzésével kapcsolatos kihívásokat, valamint elősegítse a gyakorlati kapacitásépítést növelve a képzett munkaerő számát az építési értékláncban. A BUS-GoCircular a kitűzött cél elérése érdekében kidolgoz egy képesítési rendszert, amely a multifunkcionális zöldtetőkre, homlokzatokra és belső elemekre összpontosít. A megvalósítás országspecifikus és regionális szinten történik, a kereslet élénkítését célzó intézkedések alapján, kiegészítve a helyi és regionális képzési kapacitás és a munkaerő elméleti és gyakorlati fejlesztésével.

Részletek...

METABUILDING LABS - METAclustered, SME oriented European Open Innovation Test Bed for the BUILDING envelope materials industrial sector using a harmonised and upgraded technical framework and living LABS

Az ÉMI Nonprofit Kft. konzorciumi partner a 2021. január 1-jén indult METABUILDING LABS projektben. A COP21 (2015-ös ENSZ klímaváltozási konferencia) közel nulla energiaigényű, nulla kibocsátású épületek kapcsán kitűzött céljainak elérése érdekében a METABUILDING LABS projekt célkitűzése az építőipari kkv-k innovációs potenciáljának felszabadítása azáltal, hogy csökkenti az innovatív megoldások vizsgálatainak korlátait 13 ország (ES, FR, BE, IT, DE, TR, UK, LU, PL, SE, HU, AT, IE) vizsgáló létesítményeinek hálózatában, lehetővé téve a végfelhasználók közvetlen visszajelzéseit a végső fejlesztési szakaszokban.

Részletek...

CAV_ EPBD – Concerted Action Energy Performance of Buildings Directive

Az Európai Unió területén az energiafelhasználás csaknem 40%-át az épületek teszik ki. Ezen arány javításának, valamint az Európai Unión belüli energiatakarékossági és széndioxid-kibocsátási célok elérésének egyik jelentős szabályozási eszköze az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD). Ezen irányelv Unión belüli alkalmazásának segítésére született meg az első CA_ EPBD, azaz összehangolt cselekvési terv az EPBD-ről nevet viselő projekt, melynek első üteme 2005-ben indult.

Részletek...

POCITYF - ‘A POsitive Energy CITY Transformation Framework

A portugál LABELEC intézet vezetése alatt indult POCITYF projekt támogatja Evora (Portugália) és Alkmaar (Hollandia) városát, mint kiemelt projekt városokat („Lighthouse cities”) és az ő „követő városaikat” (Fellow cities), úgy mint Granada (Spanyolország), Bari (Olaszország), Celje (Szlovénia), Újpest (Magyarország), Ioannina (Görögország) és Hvidovre (Dánia). A cél az, hogy sürgető igényüket kielégítve pozitív energia blokkokat és kerületeket alakítsanak ki ezen városokban, így téve vegyes városi környezetüket (beleértve a kulturálisan védett épületeket is) olcsóbbá, könnyebben megközelíthetőbbé, egészségesebbé és megbízhatóbbá.

Részletek...

MiniStor – „MINImal Size Thermal and Electrical Energy STORage System for In-Situ Residential Installation”

Az Energia Unió és az Energia és Klímapolitikai Keret 2030 –ra 40%-kal tervezi csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es év értékeihez képest, illetve 27%-ra emelni a megújuló energiaforrások használatát. Azonban az Európai Unió épületeinek kb.97% nem tekinthető energia hatékonynak. Erre a szükségletre alapoz a MiniStor projekt.

Részletek...

A lezárult projektjeink listája letölthető dokumentumok között található.

Kapcsolattartók

Dr. Matolcsy Károly
Nemzetközi tudományos főmunkatárs
Telefon: +36 26 502 353
E-mail: kmatolcsy@emi.hu
Kelemen Viola
projektvezető
Telefon: +36 26 502 342
E-mail: vkelemen@emi.hu
Hajdu Eszter
projektvezető
Telefon: +36 26 502 343
E-mail: ehajdu@emi.hu

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune