Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Energiahatékonyság megvalósítása Európa-szerte

Az ÉMI Nonprofit Kft. és Szentendre város az EU által támogatott PIME’S projekt keretében sikeres nemzetközi konferenciát szervezett az ÉMI Tudásközpontban Szentendrén, 2013. november 21-én. A több mint 100 fős hallgatóság a PIMES projekt célkitűzéseivel és eredményeivel ismerkedhetett meg, elsősorban az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások nagyléptékű alkalmazásának kutatás fejlesztési kérdéseivel, és az intelligens város koncepció felé való nyitással.

A mintegy ötmilliárd Ft értékű PIMES projekt 2009. év végén indult és 2015. év végéig tart; magyar, spanyol és norvég városi közösségek részvételével. A projekt során kutatás- fejlesztési és monitoring tevékenység mellett, demonstrációs projektek készülnek. Ebben megvalósul a kiválasztott épületek energia-hatékony felújítása, közel zéró emissziós új épületek létrehozása. Ezekhez kapcsolódóan hangsúlyossá válik a megújuló energiaforrások nagyléptékű alkalmazása, különös tekintettel a szoláris rendszerekre és a biomassza alapú kapcsolt hő és elektromos áram termelésére.

A bevezető előadásokban Becker Gábor, a BME Építészmérnöki Karának dékánja a bioklimatikus tervezés alapjairól; Hízó Ferenc NFM helyettes államtitkár úr a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiáról; Lorentz Kinga főtanácsos a Nemzeti Innovációs Hivatal részéről az új Európai fejlesztési keretprogram, a HORIZON 2020 energetikai vonatkozásairól tartott előadást.

A konferencia során a PIMES projekt hazai városában, Szentendrén megvalósult energia-hatékony megoldásokat ismertették dr. Matolcsy Károly az ÉMI Tudásközpontja és a püspökmajori épületfelújítások, ill. László György a Városi Szolgáltató Zrt. esetében.

Az ÉMI Tudásközpont új irodaépülete alacsony hőmérsékletű mennyezetfűtéssel készült, szennyvízre épülő hőszivattyús hideg-meleg energiaellátással, biogázon alapuló kapcsolt elektromos és hőtermeléssel. Hangsúly került a nyári hő-védelmet szolgáló innovatív árnyékoló szerkezetek kialakítására is. A konferencia során tartott épületbejáráson a hallgatóság közelről is megszemlélhette ezeket a megoldásokat.


ÉMI Tudásközpont Szentendrén

Megújult a Püspökmajori óvoda, a tetőfelújítás során fokozott hőszigetelést és zöld tetőt kapott, az alkalmazott hőszigeteléseknél utóhasznosított anyagok kerülnek felhasználásra és a bejárat fölé üvegezett naptér került.


A felújított Püspökmajori óvoda Szentendrén

Kivitelezés közben van a Városi Szolgáltató központjának energetikai felújítása, megújuló energiaforrás hasznosítóként napelemek és innovatív biomassza alapú faelgázosító hő és elektromos áram termelő berendezés készül. A lakóépületek felújítási munkáinak előkészítése folyamatban van, a munkavégzésre jövő év során kerül sor, amihez hazai ZBR támogatás elnyerése is nagy segítséget jelent.


Városi Szolgáltató energetikai felújítása Szentendrén

Az elektromos energiatermelés mind a hazai, mind a külföldi helyszínen intelligens, mikro hálózattal kerül kialakításra. Az önrész megteremtéséhez előtérbe kerültek a harmadik feles ESCO finanszírozások is. A fejlesztés során felmerülő gazdasági - szociális kérdések feltérképezésére felmérések, akciótervek készülnek.
A konferencia során ezekre a tényezőkre a norvég, spanyol és szlovák városok helyi koordinátorai is kitértetek, valamint Óbuda és Mórahalom városléptékű fejlesztése is bemutatásra került a szentendrei példák mellett. A konferenciazáró eseményenként várospolitikusok részvételével az eredmények tovább fejlesztésének lehetőségeiről és az intelligens városok létesítéseinek feltételeiről lesz kerekasztal beszélgetés.

További információ: www.emi.hu/pimes-konferencia-2013

Érvényes: 2013.12.10 00.00-tól

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2021 ÉMI