Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Általános tájékoztatás - Könnyűszerkezetes épületek

Az ÉMI Nonprofit Kft.-hez számtalan megkeresés érkezik építtetői és vásárlói oldalról, amelyben a könnyűszerkezetes épületek szükséges „engedélyei” felől érdeklődnek. Az alábbi rövid, egyszerű összeállítás segít eligazodni a vonatkozó tudnivalók között.

A „könnyűszerkezetes” épületek létrehozásának Magyarországon alapvetően két módja van:

  1. az első, amikor előre kitalált és bevizsgált rétegrendű fal- és födémszerkezeteket tartalmazó építési készletből jön létre a könnyűszerkezetes épület, ezért  műszaki előírás készítése szükséges, amely ezen készletek esetén Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) vagy Európai Műszaki Értékelés (ETA) lehet, illetve szükséges még a gyártásellenőrzés megfelelőségét igazoló Teljesítményállandósági tanúsítvány. Ezen dokumentumok birtokában állíthat ki a gyártó Teljesítménynyilatkozatot (275/2013. (VII.16.) 5.§.). A gyártás (a fal-, illetve födémszerkezetek létrehozása) a kivitelezési helyszínen is értelmezhető! Az ÉMI Megfelelőségértékelő Központja – a gyártó megbízásából – NMÉ, ETA és a hozzájuk tartozó Teljesítményállandósági tanúsítvány kiadásával foglalkozik.
     
  2. a második, amikor az egyes alapanyagokból a könnyűszerkezetes épület kivitelezése során építményszerkezet készül, ekkor a 275/2013. (VII.16.) 3.§-ának (4) pontja a mérvadó, vagyis a tervező kell, hogy igazolja a követelményeknek való megfelelést az adott szakág előírásai szerint. (pl. tűzvédelmi szempontból az „építményszerkezet tűzvédelmi jellemzőit a tűz elleni védekezésről, műszaki mentésről és a tűzoltóságokról szóló 1996. évi XXXI. törvény alapján kell igazolni”, az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 13.§ (4) bekezdése szerint.)

Az újonnan építkezőknek első körben a tervezővel, a felelős műszaki vezetővel, valamint a műszaki ellenőrrel kell egyeztetniük az adott esetre vonatkozóan szükséges dokumentációk megléte felől, hisz a fenti kiemelésekből látszik, hogy ezek megléte, érvényessége, ellenőrzése elsősorban nem építtetői feladatok!

Fontos tudni, hogy a bank a hitel valamint a CSOK folyósításának feltételéül szabhatja, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy a könnyűszerkezetes épület a fenti első bekezdésben leírt módon, előre bevizsgált építési készletből jöjjön létre. Ezt érdemes előre tisztázni.
FONTOS értelmezni, hogy a műszaki előírás (NMÉ vagy ETA)  és tanúsítvány készítése/kiadása  egy konkrét épületre és magánszemély saját részére nem értelmezhető!

Amennyiben egy könnyűszerkezetes épület már rendelkezik használatbavételi engedéllyel, de a tervező/gyártó/kivitelező nem biztosította az építéskor a fentiek alapján szükséges műszaki dokumentációt, akkor igény/megrendelés esetén - kizárólag az adott épületre vonatkozóan – az ÉMI szakvéleményt állíthat ki a megrendelő részére.

A szakvélemény elkészítésére ajánlatot kérni az ajanlat@emi.hu e-mail címre elküldött levéllel lehetséges. Az ajánlatkérésben az alábbi adatokat szükséges megadni:

✅kérelmező alapadatai (neve, címe, e-mail címe, telefonszáma)
✅ingatlan pontos címe, helyrajzi száma
✅bruttó alapterülete (szintenként külön-külön)
✅milyen feladatok elvégzését tartalmazza a szakvélemény (pl. statikai számítások, hőtechnikai számítások, tűzvédelmi teljesítményjellemzők meghatározása, fal/födém ellenőrzése, helyszíni mintavétel stb.)
✅az ajánlat elkészítéséhez az ÉMI egyéb dokumentumokat is kérhet a kérelmezőtől

Amennyiben a fenti tájékoztatás ellenére is bizonytalan a könnyűszerkezetes épületek engedélyeztetésével kapcsolatosan, úgy éljen a személyre szóló konzultációs lehetőséggel, melyet szintén az ajanlat@emi.hu e-mail címen igényelhet szakértő kollégáinktól.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink, támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2018 ÉMI