Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

A hazai építéságazat komplex tájékoztató központja

A hazánkban elsőként létrejövő Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont az ÉMI egyedi környezetben fekvő Szentendrei Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában valósul meg. A létesítmény kiemelt célja a fenntartható épített környezet támogatása mellett, hogy független közvetítőként működjön közre az ágazati szereplők között.

Az ÉMI 2019-ben rendezte meg a Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) nemzetközi egyetemi házépítő innovációs versenyt 10 csapat és több mint 400 hallgató részvételével. A versenyt követően, annak szellemiségére és az építőiparban betöltött kiemelkedő szerepére alapozva kezdtük meg a Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont tervezését, előkészítését.

Az SDE19 során felépült mintaházakra a lakossági érdeklődők mellett a szakma, a média, illetve meghatározó állami szereplők is kiemelt figyelmet fordítottak, több mint 15 000 látogató volt kíváncsi a különleges építményekre, melyek közül hat a Mintaházpark részévé válik. Ezt kiegészítve a hazai piacon elérhető mintaotthonokkal egy olyan komplex tájékoztatást nyújtó látogatóközpontot valósítunk meg, amely független szereplőként, szakmailag szűrt, innovatív megoldásokkal, egyedülálló információs bázisként működhet az építéságazatban.

A fejlesztés célja

A Mintaházpark egyik legfontosabb célja az energiatudatos és környezetbarát szemléletformálás: az energiahatékonyság és fenntarthatóság követelményeit magas szakmai színvonalon kielégítő műszaki megoldások, innovációk, a legújabb kutatás-fejlesztési folyamatok és kapcsolódó szolgáltatások egy központi platformon történő bemutatása és népszerűsítése – a lakossági és szakmai célközönség részére egyaránt.

A megépítendő mintaházak a kommunikációs és edukációs célok mellett energetikai K+F célkitűzéseket is megvalósítanak majd. Egyrészt az épületeket működés közben monitorozzuk majd, az adatok pedig hasznos információhoz juttatják az épületeken alkalmazott technológiák energiahatékonyságáról azok tulajdonosait, továbbá az építtetőket és az ÉMI-t, ezáltal pedig az ágazatot. Másrészt nemzetközi és hazai együttműködés keretében tapasztalható meg, hogyan tudnak a mintaházak egy mikrogridet alkotni ipari szereplőkkel, ipari parki környezetben.

A bemutatott épületek, építési termékek folyamatos működésének megfigyelésével, kiértékelésével és vizualizációjával, úgynevezett Living Lab szolgáltatásokkal támogathatjuk a digitalizációs fejlődést is az ágazatban.

 

A Mintaházpark az energiahatékony építési, felújítási és gépészeti technológiák, a megújuló energiaforrások és környezetbarát „zöld” megoldások, valamint a kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységek bemutatásának és népszerűsítésének egyik leghatékonyabb érdekérvényesítő eszköze lesz. Az ÉMI telephelyén és közreműködésével megvalósuló fejlesztés továbbá jelentős szakmai támogatást és nagyfokú szinergiát biztosít majd a hazai építéságazati, családpolitikai, lakáspolitikai, otthonteremtési és rezsicsökkentés védelmi kormányzati célok eléréséhez is.

Működési koncepciójában fontos szempontként jelenik meg az iparági szereplők, felsőoktatási intézmények és szakképzési centrumok, valamint kutatóhelyek együttműködésének támogatása is.

Nemzetközi jó példák, tapasztalatmegosztás

A nemzetközi jó példák figyelembevételével megtervezett Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpontban a minőség és az innováció iránti elkötelezettségünk révén főként olyan építési megoldásokat, építőanyagokat és információt szeretnénk közvetíteni, melyek a fenntartható épített környezetet és a közel 0 energia felhasználású vagy akár önfenntartó épületek megvalósítását támogatják. Hisszük, hogy ez a specifikus tartalom is hozzájárul a komplexum egyediségéhez, aminek köszönhetően még több érdeklődőt vonz majd, annál is inkább, mivel a környezettudatosság, fenntarthatóság az építkezéseken, a komplett építőiparban is egyre nagyobb teret nyer.

Tervezésekor a világban fellelhető hasonló létesítmények alapos tanulmányozását, tapasztalataik és jó gyakorlataik begyűjtését kiemelt feladatunknak tekintettük, tekintjük. A bécsi Fertighauszentrum BLAUE LAGUNE mintaházparkkal szoros partnerségre léptünk 2023 tavaszán egy kétoldalú stratégiai megállapodás aláírásával. Ez a nemzetközi kooperáció is támogatja a magyarországi Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont sikeres előkészítését, megvalósítását és működtetését.

A Mintaházpark és Látogatóközpont felépítése

A 2022 folyamán megépült irodai, tárgyalói, előadói funkcióval is kiegészített építőipari tájékoztató és információs csarnok akár több száz fős, nagyobb szakmai rendezvények és folyamatosan változó tematikájú események – például kiállítások – megtartására is alkalmas.

Az új mintaházakat bemutató területen 12 db egyedi, hazánkban elérhető, fenntartható energetikai, építési, felújítási termékeket, technológiákat, megoldásokat ajánló „Living Lab-ként működő” egyedi mintaotthon épül fel.

A 2019-es nagy sikerű Solar Decathlon Europe (SDE) házainak területén pedig egy Látogatóközpont kerül kialakításara, a területen maradt és felújított SDE-házakkal integránsan megvalósuló mobilház bemutató térrel és mini-energiavilággal. Előbbi célja prezentálni az alternatív, költséghatékony lakhatási lehetőséget biztosító mobilház koncepcióra épülő, és Magyarországon elérhető technológiákat. A Mini Energiavilág 1m-1,5m magas, működő modelleken mutatja be a közönség számára a megújuló energiaforrások hasznosítását segítő eszközöket és azok történelmi fejlődését (víz-, szél-, napenergia, biogáz hasznosítás). A létrejövő bemutató terület így változatos felhasználást tesz lehetővé az oktatás támogatásától, a kutatási helyszín biztosításán át a turisztikai látványosságig.

Eddig megvalósult projektelemek, valamint további célok

A különböző szakági rendezvények megtartására alkalmas 1100 nm-es csarnoképület elkészült, hivatalos átadójára 2023 szeptemberében került sor.

 

A tervek szerint 9 db új, energetikailag önellátó, megújuló energiaforrásokból működő, minőségileg előszűrt mintaház épül meg a helyszínen a piaci szereplők közreműködésével, az ÉMI koordinációjával véglegesített műszaki tartalommal. A prototípus házak tervezésére, megépítésére korábban pályázatot írtunk ki, mely alapján kerültek kiválasztásra a megvalósítható épületek.

Az SDE19 versenyen résztvevő csapatok által megvalósult pályaművek egy részének helyszínen tartásával, felújításával tesszük elérhetővé a közönség számára. 

A komplex infrastrukturális fejlesztések megvalósítását követően az ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont tervezett nyitása 2024.

A komplexum terveiről készült animációs bemutatófilm itt tekinthető meg:

 

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune