Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Átadták az ÉMI Szentendrei Építőipari Tudásközpontját

Példaértékű építőipari innovációs fejlesztés befejezését ünnepelték a projekt résztvevői 2013. május 10-én a Szentendrei Ipari Parkban. Az ÉMI Építőipari Tudásközpont ünnepélyes átadóján jelen volt Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára is. A most átadott épületet létrehozói a hazai energiatudatos építés bemutató helyévé szeretnék tenni. A beruházásnak az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió PIME’S projektje által érintett értéke 1,817 milliárd Ft, a teljes beruházási érték a járulékos infrastrukturális projektelemekkel együtt azonban meghaladja a 2,4 milliárd Ft-ot.

Az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) alig több mint 1 évvel ezelőtt rakta le a Szentendrei Ipari Parkban a tudásközpont alapkövét. A komplex építő- és építőanyag-ipari jóváhagyó, vizsgáló, ellenőrző, tanúsító, szakértő intézmény célja a fejlesztéssel egy olyan innovációs park létrehozása volt, melyben az építéssel, építőiparral foglalkozó vállalkozások, K+F tartalmú szolgáltatási szervezetek, felsőoktatási és átképzési intézmények nemzetközi színvonalú térségi bázisa jöhet létre.


 

A pilot projekt első ütemében elkészült az innovációs és vállalkozási tudásközpont. Az új létesítmény építészeti és technológiai módszereiben is a legmodernebb környezettudatos és energia hatékony megoldásokat valósítja meg. Az építőipari innováció eredményeinek alkalmazásával az épület energetikai tanúsítványa a legmagasabb A+ kategória, ami elsődlegesen a fokozott hőszigetelésnek (10 cm helyett 25 cm) és energia hatékony nyílászáróknak köszönhető. A déli oldal geometriai árnyékolását döntött üvegablakok biztosítják, a homlokzatokon magas a tömör felületek aránya. A zöld tetőfelületek és zöld homlokzat, az épület bejáratánál található nyílt vízterület a hőcsillapítást szolgálják. A belső udvar üvegfelületeit esztétikai szempontból is élményt nyújtó, vitorlákra hasonlító fehér ponyvák árnyékolják, a nyugati homlokzatot mobil árnyékolás védi a nyári hőségben, az épület déli sarkát kéthéjú klímahomlokzat fedi.


 

A környezettudatosság jegyében a hőszigetelés utóhasznosított anyagokkal történt, a Duna Menti Regionális Vízmű szentendrei tisztító telepén keletkező biogáz és a kezelt szennyvíz hőjének hasznosításával az épület energiaellátásában meghatározó szerepet kapott a „zöld” energia.

Az összesen 5685 m²-es épület első eleme annak a jövőbeni nagyobb komplexumnak, mely további beépítésekkel otthont adhat majd középfokú szakképzési intézmények és egyéb innovatív ipari partnerek mellett a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara campusának is.

Az ÉMI az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Programjának pályázata mellett sikeresen indult az Európai Unió PIME’S Concerto III. programjában is, mely a „Városaink a fenntartható jövőért” téma keretében az innovatív tervek megvalósítását támogatja, a zöldépítést és a megújuló energia felhasználást ösztönzi.

Képek az átadó ünnepségről

Videó az átadó ünnepségről

 

Érvényes: 2013.05.10 14.00-tól

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2021 ÉMI