Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Átadták a felújított Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest

A felújított Károlyi-Csekonics Palotát szeptember 1-jén adták át ünnepélyes keretek között. Az Épületegyüttest a Károli Gáspár Egyetem Bölcsészettudományi Kara fogja használni. A keddi átadó ünnepségen beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Az ÉMI Nonprofit Kft. az átfogó rekonstrukciós munkának már az előkészítési szakaszában részt vett tervellenőrként, a nagyberuházás 2017-es megkezdése óta pedig a műszaki ellenőri és lebonyolítói feladatokat látta el.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadón kiemelte, az Egyetem feladata tartalommal megtölteni a tereket, a református egyházé pedig, hogy megfelelő formában hasznosítsák az épületet. Hangsúlyozta: az állam a rendszerváltoztatás egyik fontos örökségét megőrizve történelmi rekonstrukciót hajtott végre, hogy a Palotanegyedben álló épületegyüttest a régi fényébe állíthassa vissza. Gulyás Gergely beszédében méltatta azokat, akik részt vettek a felújítási munkálatokban.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke ünnepi beszédében áldást kívánt, Czine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese pedig úgy fogalmazott, hogy az épület nemcsak az egyetemé és a református egyházé, hanem az egész nemzeté.

Az átadó ünnepségen Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára fontos feladatnak nevezte minden olyan beruházás ösztönzését, amely a hazai kulturális javak, az épített örökség megőrzését és megóvását szolgálja. Fenntarthatóságért is felelős államtitkárként pedig kiemelt célja, hogy olyan építészeti megoldások jöjjenek létre, amelyek hosszú távon maradandó értéket képezve szolgálják a jövő nemzedékek érdekeit. Hangsúlyozta: az épített örökségben a nemzetformáló, szimbolikus jelentőségén túl gazdasági lehetőségek is rejlenek, amelyek számos területen, például turisztikai vagy kulturális téren is megmutatkoznak.

Az ÉMI a művészettörténeti szempontból is értékes épületegyüttes felújítási munkálatai során 2016-tól tervellenőri, majd a beruházás 2017-es megkezdésétől lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat látott el. Műszaki szakértői tevékenysége mellett pedig a műemlékvédelem terén is közreműködött az átfogó rekonstrukciós munka alatt. Gyutai Csaba, az ÉMI vezérigazgatója a Palotaegyüttes felújítási munkálatai és átadása kapcsán úgy fogalmazott, az ÉMI a hazai építésgazdasági szereplők közül a műemléki rekonstrukciók területén a legtöbb szakmai tapasztalattal rendelkezik. Ezt a jártasságot, szakértelmet ezúttal is eredményesen bizonyította a vállalat.

A Társaság több mint fél évszázados szakmai tapasztalatával, szakértői bázisával és széleskörű laboratóriumi hátterével lát el beruházás lebonyolítói, tervellenőri és műszaki ellenőri feladatokat, támogatva a megrendelőt a kiemelt beruházások magas színvonalú kivitelezésében. A Károlyi-Csekonics Palota felújítása mellett olyan beruházásokon volt és van jelen, mint a Teleki-Tisza Kastély Nagykovácsiban; a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló Lovarda, Főörség és Stöckl-lépcső; a Karmelita kolostor; vagy a Várkert Bazár.

Forrás: kormany.hu


A Károlyi-Csekonics Palota felújításáról röviden

A Károlyi-Csekonics Palotát Csekonics Margit (1848-1936) és férje, Károlyi István (1845-1907) építtették 1881-1885 között, a bécsi színházépítő építészpáros Ferdinand Fellner (1847-1916) és Herman Helmer (1849-1919) tervei szerint. A II. világháborúban az épület komoly sérüléseket szenvedett. Először 1956-ban kezdték meg átalakítását az Országos Műszaki Könyvtár elhelyezése céljából, majd 1965-66-ban két szint ráépítésével bővítették a Reviczky utcai épületszárnyát. A következő nagyobb átalakításra 2001-2006-ban került sor, közben pedig (2004-ben) műemléki védelem alá került.

A Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes jelenlegi, kutatómunkával egybekötött rekonstrukciós munkálatai 2017 év végén kezdődtek. Az épület átfogó, állagmegóvó felújításának célja az volt, hogy az örökségvédelmi koncepcióhoz igazodva visszaadja a műemlék-együttes eredeti, történeti építészeti megjelenését, ugyanakkor kiszolgálja a majdani használója – a Károli Gáspár Református Egyetem – funkcionális igényeit.

Budapest egyik kiemelkedő építészeti értékének állagmegóvó felújítását a West Hungária Bau Kft., az ÉPKAR Zrt. és a BUILD IT Mérnökiroda Kft. alkotta W-É-B 2017 Konzorcium végzi a BME-MG Konzorcium által készített kiviteli tervdokumentáció alapján.

A Károlyi-Csekonics Palota beruházása során az épület Múzeum utcai szárnyában teljes körű felújítást végeztek, míg az egykori rezidencia Reviczky utcai részében az eredeti homlokfal megőrzésével új oktatási épületet alakítottak ki a szakemberek. Az átfogó munkálatok során korábban takart, művészettörténeti, történelmi és kulturális szempontból egyaránt rendkívül értékes tartozékok, szerkezeti elemek is előkerültek.

 

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune