Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Energiahatékony mintaházak épültek az ÉMI területén

Még két hónapig, szeptember 29-ig tekinthetők meg azok az energiahatékony mintaházak, melyeket hazai és külföldi egyetemista csapatok építettek fel az ÉMI ipari parkjában a Solar Decathlon Europe 2019 verseny keretében. Az SDE19 versenyidőszaka július 28-án, ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult.

Összesen 10 csapat indult az ÉMI által rendezett Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi egyetemi házépítő innovációs versenyen, ahol több mint 400 egyetemista épített fel alig két hét alatt ún. nulla energiás házakat. A magyar rendezésű verseny fő témája szerint a résztvevők a meglévő épületállomány felújítását helyezték fókuszba. A kívül-belül megtekinthető lakóépület prototípusokkal az egyetemisták azt mutathatták be, hogy miként képzelik el a jövő épületeit.

 

A versenyidőszak július 13-án kezdődött és a július 28-án tartott ünnepélyes díjkiosztóval zárult. A záróesemény résztvevőit és a versenyző csapatokat elsőként dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára köszöntötte. Az államtitkár elismerését fejezte ki a szervező ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-nek és a résztvevőknek egyaránt. Elmondta, a rendezvény során sokat tanult a versenyző csapatoktól, ahogy mind a lakosság, mind pedig az építőipar képviselői részéről sokat tanulhatnak majd azok, akik meglátogatják a szeptember végéig meghosszabbított kiállítást és a mintaházakat.

 

Buday-Malik Adrienn, az ÉMI fejlesztési igazgatója beszédében kiemelte: „A szervező ÉMI nevében is köszöntöm a dekatlonistákat, akikkel közösen izgultuk végig a mögöttünk álló mozgalmas heteket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Szentendre önkormányzatának és a BME értékes támogatása, az Amerikai Nagykövetség, az Egyesült Államok kormánya Energiaügyi Hivatala és a szponzoraink hozzájárulása nagyon sokat jelentett számunkra a verseny lebonyolítása során. Az előttünk álló egyetemisták szenvedélyét és újító szemléletét látva bizton állíthatom, hogy az épített környezetünk fenntarthatósága és jövője gondos kezekben van.”

 

A szakmai zsűri értékelése és összesített pontozása alapján a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő versenyen a Habiter2030 csapat (Franciaország) végzett az első, a MOR Team TU Delft (Hollandia) a második, valamint az Over4 csapat (Románia) a harmadik helyen.

 

A záró esemény az ÉMI és a Valor Hungariae közötti stratégiai megállapodás aláírásával, illetve a 10 mintaház vezetett bemutatásával folytatódott. Az eredményhirdetést dr. Matolcsy Károly, az SDE19 versenyigazgatója zárta, aki kiemelte, a rendezvényen nem tíz, hanem egy nagy csapat volt, akik a hetek alatt családdá formálódtak.

A Solar Decathlon Europe 2019 lakóház prototípusait felvonultató „szoláris falu” szeptember 29-ig áll nyitva az érdeklődők részére Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában.

A belépés ingyenes és csak egy gyors helyszíni regisztrációhoz kötött a nyitvatartási időben. A rendezvény helyszíne autóval, tömegközlekedéssel és kerékpár is kiválóan megközelíthető. Bővebb információ a Solar Decathlon Europe 2019 hivatalos honlapján (www.sde2019.hu) és a közösségi média-felületein:

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC
Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2023 ÉMI