Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Egyszerűbbé vált az építőanyagok és építőipari termékek kivitelének regisztrációja

A kormány számos intézkedésről döntött az építőanyagok és építési termékek hiányának megszüntetése és a piaci folyamatok által nem indokolt, tisztességtelen áremelkedés visszaszorítása érdekében. Ezért többek között a stratégiai jelentőségű építőanyagokra és építési termékekre export regisztrációs kötelezettséget vezetett be, amelyet még egyszerűbben tehetnek meg az érintett értékesítők és fuvarozók.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felé történő adatszolgáltatás révén a kormány vizsgálni tudja, hogy az érintett építőanyag kivitele kockázatot jelent-e az építőipar ellátás biztonságára, és ha szükséges, a jogszabályban meghatározottak szerint élhet az elővásárlási jogával, vagy vételi jogot gyakorolhat, biztosítva, hogy a Magyarországon előállított termékek először a hazai kereslet kielégítését szolgálják.

Az iparági szereplők visszajelzései alapján módosított szabályozás szerint egyszerűsödött az adatszolgáltatás tartalma. A bejelentési eljárást az Cégkapuval rendelkező ügyfelek az e-papíron tudják megindítani. Azon külföldi jogi személyek, külföldi egyéni vállalkozók, egyéb külföldi bejelentők, illetve természetes személyek, akik az elektronikus ügyintézést önkéntesen nem vállalják, a kitöltött, és cégszerűen aláírt bejelentést az epitesgazdasag@itm.gov.hu e-mail címre küldhetik be.

A bejelentőnek a kormány honlapjára (https://kormany.hu/dokumentumtar/epitoanyagok-kivitelevel-kapcsolatos-bejelento-lap-es-adatkezelesi-tajekoztato) feltöltött adatlapot kitöltve, kinyomtatva, valamint cégszerűen aláírva szükséges benyújtania, amelyhez csatolni kell az értékesítésére vonatkozó szerződés vagy az elfogadott ajánlat, valamint – amennyiben az rendelkezésre áll – a számla, illetve a szállításáról szóló szerződés, illetve egyéb, a külföldre történő kiszállítást igazoló okirat elektronikus másolatát. A módosítás értelmében továbbá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Rendőrség munkatársai már nem csak a határátkelőhelyeken, hanem az ország egész területén ellenőrizhetik a jogszabályban foglaltak betartását.

Az építési alapanyagként felhasznált homok és kavics után bevezetett kiegészítő bányajáradék a legnagyobb, 2019-ben 3 milliárd forint nettó árbevételt elérő hazai bányászati cégek számára állapít meg fizetési kötelezettséget, a jogszabályban meghatározott eladási ár feletti összeg után. Emellett a 3 milliárd forintos bevételi határt el nem érő, kisebb gazdasági társaságoktól is azt kéri a kormány, hogy törekedjenek a tisztességes haszonkulcs kialakítására. A vállalkozások tisztességtelen haszonszerzését, független azok árbevételétől, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóigazgatási eljárás keretében vizsgálhatja.

A hiánytermékek nemzetközi beszerzésének támogatása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ÉMI bevonásával regisztrációs felületet nyitott (epito.emi.hu), amelyen keresztül az építésgazdaság szereplői jelezni tudják, mely építőanyagoknál és építési termékeknél tapasztalnak jelentős hiányt. Az idáig beérkezett adatok alapján jellemzően az építési faáruk és fémipari termékek beszerzése jelent kritikus, az építkezések befejezését hátráltató problémát. Az ÉMI Nonprofit Kft. a vonatkozó jogszabályokban és kormányhatározatokban meghatározott feladatainak megfelelően megkezdte az egyeztetéseket az iparági szereplőkkel a további intézkedések szakmai előkészítése és az eddigi tapasztalatok összegyűjtése érdekében.

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2021 ÉMI