Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Új építésügyi műszaki irányelvek jelentek meg

Bontott faanyag minősítése újrahasználat előtt

Faanyagvédelmi témában a most megjelent építésügyi műszaki irányelv a harmadik. Az építés során történő felhasználásra és a meglévő szerkezetek értékelésére vonatkozó szempontokat összefoglaló építésügyi műszaki irányelv után megjelent a már építményből kibontott anyagok értékelési eljárását taglaló építésügyi műszaki irányelv is.

A tárgyi építésügyi műszaki irányelv kidolgozásánál a német „Altholzverordnung” építési területre vonatkozó irányait követte a munkacsoport. Mivel a német rendeleti előírások Magyarországon nem joghatályosak, kijelenthető, hogy a terület jogilag nem szabályozott, a bontással, a bontott anyag újrahasználattal foglalkozó szakemberek körében tehát hiánypótlónak tekinthető az új építésügyi műszaki irányelv tartalma.

Az építésügyi műszaki irányelv célja, hogy közös terminológiát, eljárásokat, követelményeket biztosítson a bontott faanyagok további hasznosításához. Az új építésügyi műszaki irányelv a felelős műszaki vezetői nyilatkozat megtételéhez, illetve az azt megalapozó dokumentáció elkészítéséhez kíván segítséget nyújtani. A minősítést végző szakember az újrahasználni kívánt bontott faanyagot az BF I. - BF IV. kategóriákba tudja besorolni, amely alapján meghatározható a keresztmetszeti méret által is befolyásolt további beépítés lehetősége. Bontott fa beltéri felhasználása esetén laboratóriumi vizsgálatokra van szükség esetleges szennyezőanyagok meglétének kimutatására. A megengedett mennyiségekre vonatkozó követelményértékek az építésügyi műszaki irányelv táblázatában megtalálhatók.

 

Előzetes teherfelvétel nagyszilárdságú előregyártott vasbeton bordás födémpanelek terheléses tűzállósági vizsgálatához

Az építésügyi műszaki irányelv elsősorban bizonyos kötöttségekkel rendelkező, jelentős tűzállóságú, nagyszilárdságú vasbeton bordás födémelemek kialakításához és vizsgálatához nyújt támpontot (míg a kötöttségeknek nem megfelelő vasbeton termékekre nem terjed ki az építésügyi műszaki irányelv érvényessége). Az építésügyi műszaki irányelv hatékony segítséget ad a hazai építőipar azon szereplőinek, amelyek hasonló geometriájú és anyagú előregyártott vasbeton teherhordó födémelemeket kívánnak fejleszteni és piacra vezetni.

A most megjelent építésügyi műszaki irányelv a „Fokozott ellenálló képességű (kémiai korróziónak ellenálló, tűzálló és fagyálló) beton termékek anyagtudományi, kísérleti fejlesztése” című, NVKP_16-1-2016-0019 jelű kutatási projektben, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), az ÉMI NKft., az SW Umwelttechnik Magyarország Kft., a CRH Magyarország Kft. és az MC Bauchemie Kft. tagokból álló konzorcium együttműködésével jött létre. A kutatási projekt 2020. október 30-án eredményesen lezárult.

 

Feszített homlokzati elemek tűzvédelmi jellemzői

Az előregyártott vasbeton homlokzati elemek esetében a termékfejlesztés talán leginkább költséges és időigényes része a megkívánt tűzvédelmi jellemzők elérése és igazolása. Az új építésügyi műszaki irányelv konkrét vizsgálati tapasztalatokra támaszkodva ajánlást ad az ezen elemekre vonatkozó szerkesztési szabályokra, amely által a „sikertelen” tűzvédelmi vizsgálatok száma kevesebb lehet. Az építésügyi műszaki irányelv elsősorban a benne szereplő kötöttségekkel rendelkező (vagy attól csak kis mértékben eltérő), MSZ EN 14992:2007+A1:2013 szabvány szerinti falpanelek tűzállósági teljesítményének, tűzvédelmi osztályának és homlokzati tűzterjedési határértékének vizsgálatához nyújt támpontot.

Az új építésügyi műszaki irányelv tervezetének kidolgozása a sikeresen zárult „Fokozott ellenálló képességű (kémiai korróziónak ellenálló, tűzálló és fagyálló) beton termékek anyagtudományi, kísérleti fejlesztése” című NVKP_16-1-2016-0019 jelű kutatási projekt során elvégzett számos kis- és nagyléptékű laboratóriumi vizsgálat és a hozzá kapcsolódó tudományos kutatás keretében történt.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI