Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Lezárult a világ egyik legnagyobb építészeti versenye

Európai egyetemi csapat győzelmét hozta a Denverben megrendezett 2017-es Solar Decathlon innovációs házépítő verseny: a svájci csapat nyert egy fantasztikusan kitalált, fenntartható "házzal a házban" projekttel. A svájci egyetemisták több versenyszámban elsők lettek, összesített győzelmükkel pedig elvihették a háromszázezer eurós fődíjat. A világhírű versenynek 2019-ben Magyarország ad otthont.

Az összesített versenyt és a győztesnek járó 300.000 eurós fődíjat tizenegy induló közül a svájci csapat – École Polytechnique Fédérale de Lausanne & School of Engineering and Architecture, Friburg & Geneva University of Art and Design & University of Friburg – nyerte el Neighborhub projektjével a Colorado állambeli Denverben tartott Solar Decathlon versenyen, megelőzve az összetettben második helyen záró Marylandi Egyetemet és a harmadikként díjazott University of California, Berkeley - University of Denver páros által alkotott csapatot.

A győztes svájci egyetemisták a tíz versenyszám közül ötben is aranyérmesek lettek:

  • Egészség és komfort (Health and Comfort) – A megépített házakkal szembeni egyik elvárás volt, hogy a belső komfort érdekében hűtött vagy fűtött levegő minél kisebb része távozzon (leggyakrabban nyílászárók mellett) a szabadba. A csapatoknak olyan hűtő-fűtő rendszert kellett alkalmazniuk, amellyel a házon belüli hőmérséklet és páratartalom állandó szinten tartható, miközben a levegőminőség mért értékei az egészséges határértékeken belül mozognak.
  • Otthoni élet (Home life) – A csapatoknak olyan otthoni tevékenységeket kellett szervezniük, amelyek villamosenergia-fogyasztással járnak. Barátokat és szomszédokat hívnak meg közös vacsorára, tévéznek, használják (és töltik) laptopjaikat. A ház napelemes energiarendszerére csatlakoztatott elektromos autóikkal napi 40 km-t kell megtenniük 5 szabadon választott napon.
  • Építészet (Architecture) – Egy építészekből álló zsűri értékelte az egyes házak építészeti koncepcióját és az alkalmazott tervezési megközelítést, a terv megvalósítását és annak innovatív elemeit, valamint a projekt dokumentációk megfelelőségét.
  • Mérnöki teljesítmény, gépészet (Engineering) – Mérnökökből álló zsűri értékelte a házak mérnöki, gépészeti tervezését és kivitelezését, figyelembe véve az alkalmazott mérnöki megközelítést, dizájnt, hatékonyságot és teljesítményt.
  • Vízhasználat (Water) – A Solar Decathlonok történetében először, a denveri eseményen az okos (smart) vízgazdálkodási megoldásokat is díjazták. Iparági szakértőkből álló szakmai zsűri értékelte az egyes csapatok által alkalmazott – a víz megtartására, használatának optimalizálására és visszanyerésére tervezett – vízgazdálkodási rendszert és annak tájformáló hatását.

A svájciak jeleskedtek még két erőpróbában: ezüstöt zsebeltek be a Készülékek (Appliances) versenyszámban, ahol a csapatok azáltal szerezhettek pontokat, ha egy átlag amerikai háztartás mindennapjait szimulálva használták a hűtőt, mosogatógépet, mosó- és szárítógépet, konyhai főzőeszközöket és a vizes blokkokat. Az öt első, és egy második helyezés mellett a versenyszámok közül bronzérmesek lettek a Kommunikáció (Communications) területén, ahol a zsűrit kommunikációs specialisták alkották. Az értékelésnél figyelembe vették az átfogó kommunikációs stratégia, információs tartalmak és anyagok átgondoltságát és hatásosságát, a csapat erőfeszítéseit a helyi közösségek figyelmének felkeltésére és szemléletformálásra, továbbá a versenyre kilátogató érdeklődők tájékoztatásának minőségét, online tevékenységek sikerességét.

A nyertes pályaműről készült fényképeket itt nézhetik meg

A denveri Solar Decathlon versenyszámairól, illetve a nevező csapatokról bővebben itt olvashatnak.

A pályaműveket hamarosan részletesen is bemutatjuk!

A fődíjat csak egy csapat vihette el, azonban a denveri Solar Decathlonon – ahogy valamennyi SD-versenyen – mindenki nyert: hiszen azok az egyetemisták, akik részt vettek a megmérettetésben szakmailag és emberileg is sokat fejlődtek, nemzetközi kapcsolatokra tehettek szert, külföldi lehetőségekhez juthattak szakterületükön. De nem csak a versenyzők nyertek! Gazdagodott mindenki, aki ott volt a helyszínen, akár szakmai, akár lakossági látogató volt: megismerhettek nemzetközi trendeket, ötleteket, új megoldásokat a fenntartható építészet terén, és személyesen tapasztalhatták meg, hogy lehet élni komfortosan és kényelmesen úgy is, hogy közben nem pazaroljuk az energiát, és odafigyelünk környezetünkre a fenntartható jövő érdekében.

A Solar Decathlon Europe versenynek 2019-ben Magyarország, Szentendre ad otthont, ahol a denverihez hasonló kreatív és innovatív épületeket tárnak majd elénk az egyetemisták! Jelentkezés és információ: www.sde2019.hu ill. www.solardecathlon.eu

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink, támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2021 ÉMI