Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Hamarosan elkészül az Épületenergetikai Stratégia

Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában mutatják be az épület-felújítások munkahelyteremtő és gazdaságfejlesztési potenciáját. A stratégiára alapozhatók a 2014 utáni széleskörű uniós energia-hatékonysági támogatások.

Nemsokára elkészül a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia, amelynek fő feladata, hogy felmérje a hazai épület-állomány energetikai állapotát, és felmérje, milyen nemzetgazdasági előnyök származhatnak a hazai köz- és lakóépületek átfogó energetikai felújításából. Ez jó alap a 2014-2020-as uniós források energiahatékonysági támogatásainak tervezéséhez.

„A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia társadalmi egyeztetése két hét múlva kezdődik” mondta Matuz Géza, a stratégiát készítő ÉMI Nonprofit Kft vezérigazgató-helyettese egy mai konferencián. Matuz elmondta, hogy a felmérésre megbízást adó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium célja egyértelműen a gazdaságfejlesztés volt: az NFM tudni akarja, hogy a felújítások mennyi új munkahelyet, illetve mekkora gazdasági növekedést generálhatnak.
„Nagyon örülünk annak,hogy a Stratégia végre megjelenik, még épp időben ahhoz, hogy annak eredményeit felhasználják a 2014-2020-as uniós támogatási időszak tervezésekor” mondta el Bart István a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója. „Egyetértünk az NFM-mel abban, hogy a hazai épület-állomány felújítása fontos nemzetgazdasági lehetőség, olyan kitörési pont, amelyet kár lenne elszalasztani. Az új EU forrásoknak köszönhetően a kormánynak módja is lesz arra, hogy akár évi 50 - 100 ezer lakás felújítását támogassa. Ezzel óriási társadalmi igényt elégítene ki, hiszen a magyar háztartások kb. negyede végezne energiahatékonysági felújítást, ha lenne rá pénze.”

A 2014-2020-as uniós támogatási időszak más lesz, mint a korábbi, hiszen a lakossági energiahatékonysági beruházások is támogathatók lesznek. Mi több, az összes támogatás legalább 20%-át az éghajlatváltozás elleni harcra kell fordítani, aminek az egyik legfontosabb eszköze az épületek energetikai felújítása. Az EU ajánlása szerint a jövőben a forrásokat elsősorban nem vissza nem térítendő támogatások formájában, hanem inkább kedvezményes hitelekként kell biztosítani.
A balti államokban és Szlovákiában már évek óta léteznek államilag támogatott lakossági energiahatékonysági finanszírozási alapok, amelyek önrész nélküli kedvezményes hitelekkel teszik a szerényebb jövedelműek számára is elérhetővé a szigetelést, kazáncserét, ablakcserét. Magyar-országon eddig a milliónyi érdeklődőből csak évi pár száz család támogatására jutott pénz, és az is csak azoknak, akik az 50-60%-os önrészt elő tudták teremteni. A MEHI ennek a helyzetnek az orvoslására javasolta egy Nemzeti Energiahatékonysági Alap létrehozását, amely önrész nélküli kedvezményes hiteleket kínálna évi 80 ezer háztartásnak, egyúttal 42 ezer munkahelyet hozva létre.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Forrás: http://energiainfo.hu/cikk/hamarosan_elkeszul_az_epuletenergetikai_strategia.30644.html

Érvényes: 2013.09.27 00.00-tól

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink, támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2021 ÉMI