Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

SECAP konferencia Nyíregyházán

Konferenciát tartottak Nyíregyházán a fenntartható energetikai- és klíma cselekvési programok megyei szintű kidolgozásáról. Az eseményre az ÉMI is meghívást kapott, mivel a Polgármesterek Szövetségének Nemzeti Koordinátoraként nagy gyakorlata van az ún. SECAP-ok elkészítésében. A konferencián Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat mutatott be az épületek energiahatékonyságának települési szintű megvalósításában.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat konzorciumvezetőként a TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062 azonosító számú, „Fenntartható energetikai - és klíma cselekvési programok kidolgozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projektjét valósítja meg. A projekt célja, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 11 LEADER Helyi Akciócsoport térségére, azaz a megye teljes területére kidolgozásra kerüljenek a Fenntartható energetikai és klíma akciótervek (Sustainable Energy and Climate Action Plan, röviden SECAP).

A projekt eredményeképpen a megyei térségek, települések SECAP dokumentummal fognak rendelkezni, melynek hatására energiahatékonysági és klímavédelmi szempontok érvényesülhetnek a településtervezésben. Amint az ÉMI korábbi hírében is megosztottuk, az Európai Uniós támogatási konstrukciók pályázati kiírásai esetében előnyt jelent, ha az önkormányzat rendelkezik akciótervvel, a H2020 Smart City támogatások elnyerése során pedig már előfeltételnek számít a SECAP megléte. Így az Sz-Sz-B Megyei Önkormányzat által megvalósított projekt ebből a szempontból is hasznos.

A projekt Nyíregyházán, a Megyeháza Bessenyei György Nagytermében szeptember 21-én tartott nyitókonferenciáján Seszták Oszkár, a Sazbolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke, valamint Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye kormánymegbízottja köszöntötte a résztvevőket.

Az eseményen az ÉMI Nonprofit Kft.-t Dauner Márton vezérigazgató, és Buday-Malik Adrienn fejlesztési igazgató képviselte. Dauner Márton „Épületek energiahatékonysága települési szinten – hazai és nemzetközi jó gyakorlatok” című előadásában bemutatta a résztvevőknek az ÉMI Nonprofit Kft. tevékenységét, kiemelten a kutatás-fejlesztési és innovációs, illetve a fenntarthatósággal, energiahatékonysággal kapcsolatos területeket.

 

Elmondta, az ÉMI Nemzeti Koordinátora a Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége) nemzetközi szervezetnek, melynek keretében támogatja a helyi és megyei önkormányzatokat az épített környezet fejlesztését is meghatározó fenntartható és intelligens településfejlesztés energiahatékonyságot és klímavédelmet célzó intézkedés-tervezési feladataiban. Legutóbb Miskolc, Békéscsaba, valamint Debrecen városok akciótervének elkészítésében vett részt az ÉMI.

A prezentációban részletezte a rendezvényen megjelent Sz-Sz-B Megyei települések vezetői számára a SECAP célját, valamint felépítését. Elmondta, a Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv célja, hogy a jelenlegi energiafelhasználás alapján egy települési és térségi szintű energetikai cselekvési tervet fogalmazzon meg. A cselekvési tervben meghatározott beavatkozások hozzájárulnak a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, az energiahatékonyság növeléséhez, a fenntarthatóbb településfejlesztéshez – emelte ki előadásában Dauner Márton.

A résztvevők mindezek mellett megismerhették az ÉMI Nonprofit Kft. kutatás-fejlesztési és innovációs főbb projektjeit. Így betekintést nyerhettek a piaci igényekre választ adó Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) közös kutatói hálózat keretében megvalósuló projektbe, melynek során korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztése zajlik. A GINOP-2.3.4-15-2016-00004 számú projektben a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch, valamint az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. működik együtt.

 

A rendezvényen jelenlévő településvezetők tájékoztatást kaptak a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő versenyről is, melynek rendezési jogát 2017-ben nyerte el az ÉMI. Dauner Márton ismertette, a Solar Decathlon a világ legjelentősebb nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenye, melyen egyetemi csapatok által megtervezett és megépített mintaházak versenyeznek egymással: olyan korszerű lakóházak, melyek innovatív, energiahatékonyságot és a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodást előtérbe helyező építészeti megoldásokat kombinálnak. A verseny jövő évben rendezik meg Szentendrén, az ÉMI székhelyén, ahol a legjobb pályaművekből hosszú távú mintaház parkot terveznek.

További jó gyakorlatként került bemutatásra a résztvevőknek a Concerto Pime’s projekt, melynek keretében az ÉMI nagyléptékű megújuló és helyi energiahordozók, valamint újrahasznosított anyagok használatával megvalósuló, továbbá innovatív megoldásokat alkalmazó demonstrációk kivitelezését végezte. A projekt keretében többek között megépült az ÉMI szentendrei Tudásközpontja, mely egy „zöld” demonstrációs épületként mutatja be a különböző épület-energiahatékonysági megoldásokat.

Dauner Márton ismertette továbbá a nyitókonferencián a nemzetközi szinten megvalósuló BRESAER-projektet, melynek alapvető célja az épületek felújítását érintően innovatív, költséghatékony, rugalmasan alkalmazható, iparban is használható burkolati rendszer tervezése, fejlesztése és demonstrálása. Az ÉMI feladata a projektben akusztikai, tűzvédelmi, szerkezeti és anyagminőségi vizsgálatok elvégzése, valamint szabványosítási és disszeminációs feladatok.

A megyei szintű SECAP kidolgozását megnyitó konferencián a résztvevők jó gyakorlatként végül betekintést nyertek a TRAINBUD projektbe is. A projekt hazánk energiahatékonysági céljainak elérését egy átfogó képzési rendszer létrehozásával kívánja segíteni. Dauner Márton elmondta, a képzések célja a korszerű ismeretek rendszerbe foglalása és az elsajátítottaknak megfelelő szemlélet kialakítása. Az ÉMI feladata a projektben egy 60+20 órás energiahatékonysági képzés kidolgozása és megvalósítása gyakorló épületgépész szakemberek számára, a képzés népszerűsítésével és hosszú távú fenntarthatósági tervének kidolgozásával. Az ÉMI vezérigazgatója felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatoknak lehetősége van bekapcsolódni TRAINBUD projektbe, az energetikai szakembereik felnőttképzéseken való részvétele által.

A projekt nyitókonferenciájának videó-összefoglalója itt tekinthető meg: http://kolcseytv.hu/klimaakcioterveket-keszit-a-megyei-onkormanyzat/

Fotók forrása: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Új Szécheniy Terv Zöld Beruházási Rendszer Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2021 ÉMI